Novosti Sport Događanja

Oslobodite se straha od letenja: Uskoro novi tečaj

11.10.2018. / Petar Brnada

Za sve vas koji svoja putovanja izbjegavate zbog straha od letenja ili jednostavno zazirete od leta svaki puta kada ulazite u avion tu je novi tečaj oslobađanja straha od letenja koji se organizira u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb (MZLZ).

Kako navode organizatori tečaja, poznato je kako u današnje vrijeme putovanje avionom predstavlja najbrži i najsigurniji oblik prijevoza. Unatoč tome, strah od letenja ili aviofobija jedna je od najčešćih ljudskih fobija, a prema anketi portala eDreams, provedenoj na uzorku od 4000 europskih putnika, strah od letenja osjeća čak 28% Britanaca, 18% Nijemaca, 20% Portugalaca i 21% Španjolaca. 

Klasificira se kao specifična, odnosno situacijska fobija koja izaziva, najčešće prekomjeran ili neopravdan, izraženi trajni strah od specifičnih situacija kao što je let avionom. Poput drugih fobija i strah od letenja može varirati od blage nelagode do izrazito jakog straha. Upravo zbog tako velike učestalosti pojavljivanja aviofobije tečaj oslobađanja straha od letenja svim potencijalnim putnicima nudi se kao učinkovito rješenje.

Riječ je o prvom i jedinom takvom specijaliziranom tečaju u ovom dijelu Europe, koji će se u Zagrebu održati u subotu, 17. studenoga. Ovogodišnji tečaj održat će se u predavaonici hotela Garden Hill u neposrednoj blizini Zračne luke Franjo Tuđman, a započet će u 7:30-8 sati kada je zakazana prijava polaznika. 

Tečaj se u Zagrebu održava od 2010. godine čime Međunarodnu zračnu luku Zagreb svrstava uz bok zračnim lukama u najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina, u kojima se ovakvi tečajevi održavaju već više od 30 godina.

-U proteklih osam godina tečaj je pohađalo nekoliko stotina polaznika, a provedene ankete su pokazale da se strah smanjio ili nestao kod čak 96 posto polaznika- kazali su organizatori tečaja.

Tečaj je koncipiran kao cjelodnevni set predavanja stručnjaka iz različitih područja: psihologa, pilota, kabinskog osoblja, meteorologa, inženjera aeronautike i kontrolora leta te uključuje popodnevni privatni let s pravim putničkim jet avionom.

Polaznici uče različite tehnike opuštanja te se upoznaju sa svim fazama leta i procesima koji se odvijaju prije, za vrijeme i nakon leta avionom. Osim toga, upoznaju se s procesima i procedurama kontrole leta, kabinskog osoblja kao i s osnovnim meteorološkim pojmovima koji utječu na let avionom. Pojašnjavaju se zvukovi koji nastaju u zrakoplovu kako bi se izvor straha što lakše detektirao, i u većini slučajeva otklonio.

Nakon stručnih predavanja, slijedi primjena naučenog u praksi kroz let putničkim jet zrakoplovom zajedno s članovima stručnog tima. Zrakoplov polijeće s putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, a cijelo vrijeme leta pilot i kabinsko osoblje polaznicima pojašnjavaju proces letenja.

Više o tečaju te prijavama možete pronaći OVDJE.

Podijeli