Novosti Sport Događanja

Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine

28.10.2018. / Ivana Ćurić

KUD „Obreška“, Pjevačko društvo „Rosica“ i Klapa „Ravnica“iz Slovačke, KUD „Sumartin“ iz Mađarske, Mješoviti zbor „Kučani“ i sve sekcije KUD-a “Nova zora okupili su se na 22. Vojkovim danima u Donjoj Lomnici.

Kulturna je to manifestacija kojom Lomničani odaju počast jednom od najrevnijih čuvara turopoljske baštine.

Folkloraši su nastupili pred punim društvenim domom, a među uzvanicima bili su tu dogradonačelnik Krešimir Ačkar u ime Grada, Vesna Župetić iz gradskog odjela za kulturu, Vladimir Štarkelj,predsjednik Zajednice KUU Gorica i drugi gosti.

 

Vojko Miklaušić rođen je 1916 g. na Dugom otoku, kao šestogodišnjak dolazi s obitelji 1922. godine u Donju Lomnicu. Njegove sposobnosti došle su vrlo rano do izražaja, u trećem razredu pučke škole samostalno je svirao na harmoniju, a kao sedamnaestogodišnjak postaje orguljašem u mjesnoj crkvi Sveta Tri Kralja.

Kao mladić akceptirao je lomničku i turopoljsku etno-kulturu i povijesnu baštinu i tu počinje njegov duhovni zanos. 1935. godine obnovio je mješovito pjevačko društvo "Nova zora", obilazio starije mještane i zapisao običaje kao što su dolženica, Jurjevo, Božić, Uskrs, Martinje, molitve, litanije, narodne šale, zagonetke, dječje igre, narodne i duhovne pjesme.

 

Zahvaljujući Vojku Lomnica ima veliku etnografsku i etno glazbenu zapisanu baštinu. Kao foto amater, Vojko je svojim fotoaparatom ovjekovječio jednu arhaičnu Lomnicu, koje se sjećaju samo još vrlo stari mještani našeg sela. Kao zborovođa Vojko je imao vrlo mnogo uspjeha sa "Novom zorom", od nastupa na predratnom Zagrebačkom radiju, raznim pjevačkim natjecanjima od župskih do državnih, gdje je pjevačko društvo nekoliko puta bilo i pobjednik.

1940 g. Vojko uvježbava sa zborom Hrvatsku misu od Rudolfa Matza, a izvedena je iste godine 15. veljače u mjesnoj crkvi Sv. tri kralja. Iste godine Društvo putuje u Split i 13. prosinca sudjeluje na otvorenju Hrvatskoga narodnoga kazališta. Sve Društvene i Vojkove aktivnosti prekinuo je II. Svjetski rat.

Po završetku rata Društvo se ponovno obnavlja, ali nažalost Vojkova bolest bila je eminentna. Iako skrhan bolešću Vojko se odaziva na poziv članova "Nove zore" da postane ponovno voditelj. Najveći uspjeh bila je" Turopoljska svadba" u Vojkovoj koreografiji, a Društvo postiže veliki uspjeh na velikoj Smotri Hrvatskog folklora 1952 g. u Puli.

 

Nakon toga Vojko nije bio više fizički sposoban voditi Društvo i ono se počelo polako gasiti. Usprkos svemu Vojkov duh postaje još snažnijim, ne prepušta se sudbini, nego uz pomoć svoje obitelji i dalje zapisuje i sakuplja narodno blago.

Za života Vojko nije nikada bio zaboravljen od prijatelja kao i samih Lomničana, svi su ga rado posjećivali. Umro je relativno mlad 1963 g. u Donjoj Lomnici koju je tako volio i kojoj je posvetio veliki dio svoga slobodnoga vremena ne ostvarivši svoju veliku želju da svoj dugogodišnji rad objavi u knjizi. Na sreću ipak smo svjedoci da je to djelo izašlo prije dvadesetak godina, kada je tiskana knjiga "Plemeniti puti" i zasigurno je jedna od najvećih baština koju je Vojko poklonio Lomnici,a ovom manifestacijom Lomničani mu svake godine odaju počast.

 

Galerija slika

Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine Vojkovi dani: Lomničani se prisjetili svog čuvara baštine

Podijeli