Foto: Zvonimir Šafar

Blagdan Svih svetih mi Mraclinci, uz sve ostalo, obilježavamo kurenjem sesvetskog ognja. Zapravo, to je večer uoči Dušnog dana, kada su zvonari zvonili dugo u noć, zakurili si vatricu i lagano se grijali. Nakon desetak godina prekida od 1994. god. ponovno se održava ovaj naš jedinstveni običaj. Jedinstveni zato jer toga nigdje drugdje u Hrvatskoj nema. I zbog toga, još i više, moramo ga sačuvati.

Nije počelo dobro. Prognoza nije bila povoljna, i to se obistinilo. No, zahvaljujući upornima, već u 6 navečer ogenj je bil pravi, znači da se ne bude odustalo. Tak je i bilo. Kiša nije splašila nas, mi smo splašili kišu. Skupilo nas se čist pristojno, poglečte fotografije.

Bilo je i kuhanog vina, pive, mošta. Kostajni: srednja žalost. To je bilo slično lutriji, ono poznato: više sreće drugi put. Ali, nije se odustajalo. Zaključak svih je bio da je najvažnije druženje kao i čuvanje naših običaja. Zahvaljujemo svima koji nisu došli mašući rukicama, već doprinesli ugođaju i dobrom raspoloženju. Pozivamo da se ne zaboravi niti molitva, glavni povod ovog okupljanja. I tu možemo bolje.

Vidimo se kletu!

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.