Novosti Sport Događanja

Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri

07.11.2018. / Petar Brnada

U vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu, bazi 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, jutros su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst, obišli skupinu helikoptera tipa AH-64 Apache borbenog zrakoplova SAD-a.

Riječ je o helikopterima koji su dio veće skupine od ukupno 20 helikoptera tipa AH-64 Apache, CH-47 Chinook i UH-60 Blackhawk iz sastava 4. brigade borbenog zrakoplovstva SAD-a koji na području Europe sudjeluju u pripremama za sudjelovanje u misiji Resolute Support u Afganistanu, a na Plesu trenutno borave u sklopu putovanja prema grčkoj zrakoplovnoj bazi Stefanovikieo.

Baza u Helenskoj Republici zbog povoljnih meteoroloških uvjeta njihova je krajnja europska destinacija gdje će posade helikoptera provesti posljednje pripreme prije upućivanja u područje operacije u Afganistanu.

AH-64 Apache helikopter prilikom obilaska detaljno je opisao zamjenik zapovjednika i načelnik stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Michael Križanec. Istaknuo je Križanec da je riječ o jurišnom helikopteru koji je namijenjen za uništavanje oklopljenih ciljeva, koji nosi široku paletu naoružanja, nevođenih i vođenih raketa zrak-zrak, te koji zbog svojih karakteristika uvelike olakšava rad posadi i pilotima koji ga koriste.

Ministar Krstičević pozdravio je predstavnike SAD-a te naglasio kako je posjet još jedna potvrda izvrsne suradnje i strateškog partnerstva sa SAD-om.

-SAD je naš ključni partner i saveznik u području obrane i sigurnosti, a današnja aktivnost potvrda je prijateljstva i partnerstva između Hrvatske i SAD-a- rekao je ministar.

Dotaknuo se ministar i procesa postupnog prelaska Hrvatske vojske na zapadnu tehnologiju prilikom čega je istaknuo važnost posjeta američkih helikoptera čime su hrvatski piloti i tehničari dobili priliku upoznati se i s ovim tipom helikoptera.

-Drago mi je da smo kroz ovih nekoliko dana domaćini našim američkim partnerima. Ovo je po prvi put da je ovakav helikopter sletio u našu zrakoplovnu bazu- rekao je ministar Krstičević.

Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst zahvalio na Plesu je zahvalio hrvatskoj Vladi i ministru Krstičeviću za pruženo domaćinstvo američkim helikopterima u zrakoplovnoj bazi na Plesu te istaknuo kako je to još jedan primjer izvrsne suradnje oružanih snaga dviju zemalja.

Izvor i foto: MORH

Galerija slika

Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri Na Pleso sletjeli impresivni Apache borbeni helikopteri

Podijeli