Novosti Sport Događanja

Subota donosi martinjske fešte

07.11.2018. / Ivana Ćurić

Došel je došel sveti Martin, on ga bu krstil, ja ga bum pil-pjesma je koja će se ovog vikenda oriti širom Vukomeričkih gorica gdje su brojne kleti, ali i u restoranima u kojima se održavaju velike proslave Martinja.

Svake godine u studenome ljubitelji vina i vinari dolaze na svoje - krštenjem mošta u mlado vino završava još jedna vinogradarska godina, a to je uvijek prilika za zabavu, druženje i uživanje u dobroj kapljici. Nakon što se moštu izabere kum, vinski biskupi i ministranti po starom pisanom ritualu će zazvati blagoslov i mošt krstiti u vino koje će okrijepiti dušu i tijelo.

Nemate li već vlastiti običaj odlaska u vikendice ili vinske podrume, nećete pogriješiti posjetom na koju od najavljenih proslava.

Udruga vinogradara i vinara Grozd tradicionalno obilježava Martinje u Ščitarjevu. Uz proslavu titulara župe u subotu, 10. studenog, nakon svete mise koja će se služiti u 18 sati uslijedit će obred krštenja mošta te druženje svih gostiju.

-Već tri godine prisustvujemo svetoj misi povodom blagdana svetog Martina u ščitarjevu, i nakon toga za udruge iz cijele župe pripremaju veselicu za svoje sumještane, a Udruga Grozd organizira ceremonijal i častimo okupljene s moštom, dok se domaćini pobrinu za bogatu gastro ponudu- rekao nam je predsjednik udruge Grozd Vlado Mikulčić.

Nadaleko poznata fešta sprema se u restoranu "Za vašu dušu". Za ludu Martinsku noć u Okuju pobrinut će se domaćini koji pripremaju obilje gurmanskih specijaliteta te grupa Minas koja će vas zabavljati do kasno u noć. Da ne bi nedostajalo smijeha do suza pobrinut će se glavni meštar "Vinska Mušica". Informacije i rezervacije se zaprimaju na brojeve 6226-652 ili 099 622 66 52, a cijena po osobi je 120 kuna.

Veselo Martinje neće zaobići u subotu, 10. studenog, niti Restoran Grof u Velikoj Buni. Za uživanje u bogatoj večeri koja će biti poslužena na švedskom stolu i neograničenu konzumaciju pića potrebno je izdvojiti 160 kuna po osobi. Okupljene će do dugo u noć zabavljati grupa Botto, a sudeći prema prethodnim godinama odlična atmosfera je zagarantirana.

Galerija slika

Subota donosi martinjske fešte Subota donosi martinjske fešte

Podijeli