Home Izdvojeno Od 15. 11 zimski uvjeti na cestama

Od 15. 11 zimski uvjeti na cestama

Policija će provjeravati imaju li sva vozila potrebnu zimsku opremu. Novčana kazna je 700 kuna

PODIJELITE

Iako su vanjske temperature daleko još od zimskih, već sljedeći tjedan počinju zimski uvjeti na cestama koji će potrajati sve do travnja iduće godine. Takvi uvjeti, osim zimskih guma, od vozača prvenstveno zahtijevaju maksimalnu koncentraciju na vožnju i primjenu vozačkog znanja, iskustva i vještine. Pješaci, a naročito djeca, radi bolje uočljivosti trebali bi imati uočljivu odjeću i obuću, a poželjna je odjeća i obuća s reflektirajućim dodacima, kažu u Policiji koja je objavila i smjernice kako postupati na cesti u zimskim uvjetima.

Uvjeti za sigurno sudjelovanje u prometu smanjuju se uslijed magle, kiše, mraza, poledice, ledene kiše ili snijega, što se očituje u bitno smanjenoj vidljivosti, preglednosti te mokrom i klizavom kolniku koji uzrokuje znatno povećanje zaustavnog puta vozila, pa treba pripaziti na brzinu, na razmak ili preticanje.

Policija će za vrijeme zimskih uvjeta na cestama provjeravati i imaju li sva vozila potrebnu zimsku opremu. Novčana kazna za prekršaj je, podsjećaju, 700 kuna

A evo i kratak podsjetnik kako se u zimskim uvjetima ponašati na cesti:

1. Brzina- sklizak kolnik produžava zaustavni put, vozilo se zanosi, proklizava, skliže s kolnika ili prelazi na kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera. Stoga je osnovno pravilo vožnje u zimskim uvjetima smanjiti brzinu vožnje, odnosno prilagoditi je vremenskim uvjetima, stanju na kolniku, vidljivosti i preglednosti.

2. Razmak između vozila- neophodno je održavati povećani razmak u odnosu na vozilo koje se kreće ispred. Na umu se uvijek mora imati da se na mokrom i skliskom kolniku produžava put kočenja, odnosno zaustavni put.

3. Upravljanje vozilom- vožnja treba biti ujednačena, bez naglih ubrzavanja i usporavanja te nekontroliranih trzaja upravljačem. Kočiti se mora blago bez naglog usporavanja kretanja vozilom.

4. Mimoilaženje i pretjecanje- u susretu s drugim vozilom smanjite brzinu. Ako procijenite da je mimoilaženje otežano ili se ne bi moglo obaviti bez opasnosti, prvi zaustavite vozilo i dopustite prolazak vozilu iz suprotnog smjera. Na mokrom, djelomično zaleđenom kolniku ili kolniku prekrivenom snijegom bitno je povećan rizik pretjecanja.

5. Vozačima teretnih vozila savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme bez obzira na trenutno stanje kolnika te da se prije polaska na put raspitaju i o mogućim posebnim zabranama prometa za teretna vozila, a naročito ako putuju preko Like i Gorskog Kotara ili Slovenije.

6. Održavati čisto vjetrobransko i ostala vanjska prozorska stakla kako bi uvijek mogli vidjeti točnu prometnu situaciju bez čega se ne može poduzimati potrebne radnje za sigurno upravljanje vozilom, imati ispravan uređaj za brisanje i pranje vjetrobrana, imati uključena svjetla (“vidjeti i biti viđen”), pravovremeno najavljivati namjere i radnje ostalim sudionicima u prometu.

Novčana kazna za zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg koji nije očišćen s vozila iznosi 700 kuna

7. Ne zaboravite- povećajte pozornost kada prometujete cestom kroz usjeke i zasjeke, mostove, vijadukte, mjesta gdje je cesta u sjeni, a koja su prethodno bila izložena djelovanju sunca, snijeg se otopio pa se na tim mjestima sigurno može očekivati poledica. Redovito pratite vremensku prognozu kako bi se uspješno pripremili za uvjete koji vas očekuju na cesti i slušajte informacije o stanju na cestama. Uvažavajte zabrane i ne ulazite na dionice prometnica ili na prometnice kojima je kretanje zabranjeno, jer tako pomažete zimskoj službi u učinkovitom čišćenju i osposobljavanju cesta u zimskim uvjetima.