IZGUBLJENA DOBIT

Strabag tuži Veliku Goricu i traži više od pola milijuna kuna odštete mjesečno

28.11.2018 u 09:14

Bionic
Reading

Iako je gradnja asfaltne baze u Donjoj Lomnici, selu pokraj Velike Gorice, dovršena, ne može dobiti uporabnu dozvolu jer nije spojena na sustav oborinske odvodnje. Da bi se to dogodilo, Strabag treba izgraditi 1,5 kilometara oborinske odvodnje kroz Donju Lomnicu te se spojiti na nju, a tu mu se ispriječio Grad Velika Gorica te do okončanja spora oko građevinske dozvole ne želi izdati dozvolu za prekop cesta kako bi se položile cijevi

Sada za izgubljeno vrijeme, zbog toga što asfaltna baza nije počela s radom, Strabag traži kompenzaciju u mjesečnom iznosu od 535 tisuća kuna iz gradskog proračuna Velike Gorice sve do pokretanja proizvodnje, otkriva portal vgdanas.hr.

Strabag je u ožujku 2018. godine podnio zahtjev Gradu Velikoj Gorici za izdavanje suglasnosti za izvođenje prekopa mjesnih ulica u Donjoj Lomnici radi izgradnje glavnog kolektora oborinske odvodnje naselja, na koji bi se spojila oborinska odvodnja s površina asfaltne baze. U lipnju je Upravni odjel za komunalnu djelatnost Grada Velike Gorice takav zahtjev 'pauzirao' do okončanja postupka upravnog spora koji Strabag vodi s Ministarstvom graditeljstva oko izdane građevinske dozvole.

Iz Strabaga kažu da je Grad Velika Gorica to napravio usprkos pravomoćnoj građevinskoj dozvoli koju je sam izdao.

Postupak za prekop trebao bi se nastaviti kada završi spor pred Upravnim sudom u Zagrebu, na kojemu je predmet obnova postupka građevinske dozvole koju je zatražilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Strabag tvrdi da Upravni odjel nema pravo na takvu obustavu.

Strabag je izračunao i planirano poslovanje do 2032. godine. Iz njega proizlazi da je tvrtka trebala ostvariti 28,6 milijuna kuna dobiti da nije onemogućeno pokretanje proizvodnje, a zbog mirovanja ove baze će u istom razdoblju ostvariti i 67,7 milijuna kuna gubitka, po čemu ukupna šteta iznosi 96,3 milijuna kuna ili 535 tisuća kuna mjesečno.

  • +15
Velika Gorica: Prosvjed protiv izgradnje asfaltne baze Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Svu nastalu štetu... naša će stranka obračunati i u konačnici je staviti na teret Republici Hrvatskoj, Gradu Velikoj Gorici te gospodinu Dubravku Katuliću (potpisnik rješenja za obustavu prekopa cesta) kao solidarno odgovornim dužnicima', stoji u zahtjevu iz Strabaga koji obrazlaže da sam postupak obnove izdavanja građevinske dozvole, na koju se rješenje poziva, ne utječe na valjanost izdane dozvole.

Kako su od planiranog početka rada asfaltne baze 1. kolovoza 2018. godine prošla puna tri mjeseca, iz Strabaga su poslali račun na 1,6 milijuna kuna na ime nadoknade štete sa zahtjevom da se svakoga mjeseca do početka proizvodnje u asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici isplaćuje 535 tisuća kuna.

'Grad Velika Gorica će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonskim propisima te u ovom slučaju postupiti prema odlukama Upravnog suda i nadležnog ministarstva. Zahtjev Strabaga za isplatom odštete držimo neutemeljenim', kratak je komentar iz gradske uprave na ovaj zahtjev.

Stanovnici Donje Lomnice godinama pokušavaju zaustaviti projekt izgradnje asfaltne baze u njihovu selu.