Obavijesti

News

Komentari 0

Mali izviđači 'zimovali' su po raznim krajevima Hrvatske

Mali izviđači 'zimovali' su po raznim krajevima Hrvatske
4

U sklopu projekta „Osnažimo ih“, koji sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu, u domu Bijelnik kod Petrinje zimovanje su zajedno proveli izviđači iz tri grada - Petrinje, Siska i Velike Gorice

VIDEO

Zimski praznici vrijeme su kad izviđači iz cijele Hrvatske kreću na izviđačka zimovanja u neke od brojnih planinarskih domova. Prilika je to najmlađima da upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine i znanja, ali i borave čim više u prirodi.  

Tako su se ove zime izviđači iz raznih krajeva Hrvatske doslovce „raspršili“ po mnogim gorjima i planinama.  I dalje je najomiljenija destinacija za izviđačka zimovanja Gorski kotar pa se izviđače tamo moglo sresti na svakom koraku, od Delnica, Crnog Luga i Fužina do Mrkoplja, Vrbovskog i Gomirja.

Neki su se pak odlučili za više nadmorske visine pa su zimovanje proveli na Dinari, a drugima je i zagrebačko Sljeme bilo „dovoljno“ visoko.  I mnoge druge destinacije bile su ovih dana pune izviđačkih marama poput Žumberka, Petrovog vrha kod Daruvara, Kalnika, Tounja, a neke izviđačke udruge sa svojim članovima zimovanje provode van granica Hrvatske u Sloveniji, Bosni, Poljskoj, Austriji i Slovačkoj.

U sklopu projekta „Osnažimo ih“, koji sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu, u domu Bijelnik kod Petrinje zimovanje su zajedno proveli izviđači iz tri grada - Petrinje, Siska i Velike Gorice.  Samo u prvoj smjeni, od 3. do 7. siječnja, u Bijelniku je boravilo 76 poletaraca (najmlađih izviđača) i programskih voditelja. Po prvi put je na zimovanju bilo 16 poletaraca iz Siska, no bila je ovo i prva višednevna izviđačka aktivnost i za mnoge od 17 Petrinjaca te 43 izviđača iz Velike Gorice. U drugoj smjeni, od 7. do 12. siječnja na istom mjestu na zimovanju su bila 32 izviđača iz ova tri grada. Iako ih snijeg nije iznenadio, poletarci su uživali u igrama, natjecanjima, kreativnim radionicama i zabavnim večernjim aktivnostima organiziranim za njih u prostoru i objektima kampa Riječ života. 

Bez velikog truda izviđačkih volontera – voditelja, ne bi bilo ni izviđačkih aktivnosti. Osim što paze na najmlađe izviđače, voditelji su zaduženi za osmišljavanje i provedbu programa, organizaciju putovanja, smještaja, prehrane kao i mnogo, mnogo drugih stvari.  

„Na zimovanju u Bijelniku zaista smo organizirali mnogo aktivnosti za klince. Radili smo kapice od vune, šivali torbice, učili pisanje šifriranih poruka, izrađivali origami, zajedno kuhali i radili kolače, pudinge, voćne salate.  Imali smo plesne radionice, pjevali karaoke, izvodili skečeve, gledali filmove, odmjeravali znanje kroz kvizove. Razvijali smo vještine kroz igre i natjecanja na otvorenom (otimanje marama, graničar, tronogo trčanje, prenošenje jaja u žlici), bili u potrazi za sastojcima za vještičju juhu te tražili moći super junaka. U šetnji šumom pronašli smo ostatke starog grada, vodopad i zapalili vatru na otvorenom – ispričao nam je Alen Konjević, voditelj zimovanja i predsjednik Turopoljske udruge skauta „TUR“ iz Velike Gorice.

Devetogodišnjoj djevojčici Marti iz Velike Gorice ovo je već drugo zimovanje s izviđačima, a bila je i na dva ljetna izviđačka kampiranja. 


„Na ovom sam zimovanju upoznala Tessu i Barbaru iz Siska, a super su mi bili svi poletarci iz Siska i Petrinje. Najviše su mi se svidjele šetnje i druženja, a posebno zanimljivo nam je bilo na radionici izrade kapica od vune, koja će mi ostati lijepa uspomena na ovo zimovanje“ – kazala je Marta.

„Bilo je puno bolje nego što sam očekivala. Najviše mi se svidjelo što je više nas dijelilo sobu. Posebno sam se povezala s troje-četvero prijatelja s kojima sam bila u sobi. Najviše mi se svidjela plesna radionica, ali svaki dan smo doživjeli nešto novo i drugačije. Sve mi je bilo jednako zanimljivo. U izviđače sam se upisala u jesen, kada su osnovani u Sisku, iako sam već odavno željela biti izviđač. Ovo zimovanje mi je potvrdilo da sam dobro izabrala. Jedva čekam sljedeće izviđačke aktivnosti. Veseli me ponovni susret s prijateljima“ – rekla je desetogodišnjakinja Tessa iz Siska.

Sa završetkom zimovanja, izviđači jedva čekaju početak novih višednevnih aktivnosti u proljeće. Tokom uskršnjih praznika očekuje ih „proljetovanje“. No, zasigurno kruna svake godišnje izviđačke aktivnosti je ljetno taborovanje – boravak u izviđačkom ljetnom kampu.  Tisuće izviđača tada ćete moći sresti od slavonskih ravnica  do obala naših rijeka i jadranskih otoka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...