Novosti Sport Događanja

Airport City: Stiže hotel iz svjetskog lanca

03.02.2019. / Juraj Odrčić

Zračna luka Zagreb nasljednica je tvrtke koja je upravljala zračnom lukom na Plesu posljednjih pet desetljeća, a danas ima zadaću nadzora provedbe koncesijskog ugovora. No, uz ovaj državni zadatak tvrtka sa svega šest zaposlenih kreirala je i razvojni projekt poslovne aktivacije područja oko naše zračne luke. U razgovoru s direktorom društva, dipl.ing. Rankom Ilićem, doznali smo da ubrzo možemo očekivati hotel svjetskog glasa, a nakon toga i "business district" s poslovnim sadržajima po uzoru na Prag, Beč i druge aerodromske centre

Airport city termin je koji koristimo za ukupne sadržaje koji se nalaze unutar ograde zračne luke, a to, uz djelatnosti potrebne za odvijanje zračnog prometa, danas podrazumijeva i cijelu lepezu poslovnih sadržaja - od hotela i ureda do trgovačkih centara i drugoga, zbog čega zone oko zračne luke više nisu samo skladišni centri nego vrlo živi prostori. Upravo pod ovim nazivom i tvrtka ZLZ, u kojoj Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija imaju po 5% udjela, razvija projekt koji ima potencijal zapošljavanja do 2000 radnika na kontaktnom području sa Zračnom lukom Franjo Tuđman.

Hotel iz svjetskog lanca

Sve veći broj letova te povećanje putničkog prometa, uz naglasak na razvoj interkontinentalnog prometa, stvorio je pretpostavku da Zračna luka F. Tuđman treba dobiti dodatne sadržaje po uzoru na slične zračne luke u Europi. Direktor društva Ranko Ilić ističe nam kako je trenutno vrlo aktualan projekt "Airport city" koji dolazi kao druga razvojna faza nakon gradnje novog putničkog terminala.

- To je logični dodatak Zračnoj luci koji se pojavljuje na aerodromima sličnog poslovnog modela poput Praga ili Beča. On podrazumijeva aerodromski hotel s poslovnom zonom. Bit će raspisan natječaj, uvjetovat ćemo da to bude hotel s 4 zvjezdice i s obzirom na ono što tržište traži, mislimo da će biti veliki interes. Hotel će imati 250 ležajeva i bit će definiran kao hotel iz svjetskih lanaca, što će Veliku Goricu dodatno staviti na mapu svijeta- kaže Ilić s procjenom investicije na razini od 250 milijuna eura.

Konture ovoga hotela već postoje te će se uklapati u stil samoga prostora oko putničkog terminala. Naime, arhitektonsko rješenje dolazi s potpisom akademika Neidhardta i Kincla koji su stvarali i novi putnički terminal. U cijelome projektu tvrtka vrlo dobro surađuje i s koncesionarom, što pokazuje i spoj budućeg hotela i terminala.

Direktor društva Ranko Ilić u razgovoru za VGdanas otkrio nam je kakva je budućnost prostora oko zračne luke u kojem bi nakon hotela trebao zaživjeti i poslovni park odnosno budući "Airport City". Više o tome čitajte u VGdanas novinama broj 143 koji možete potražiti na svim prodajnim mjestima tiskovina.

Podijeli