Novosti Sport Događanja

Sava za vikend narasla 8 metara, vodostaj pada

04.02.2019. / Juraj Odrčić

Obilne kiše koje su proteklih dana padale na širem hrvatskom području uzrokovale su brojne probleme u Istri, Gorskom kotaru, a ponajviše u susjednoj Bosni i Hercegovini. Zatopoljenje i kiše podigli su i vodostaje u Sloveniji, a što je utjecalo i na podizanje vodostaja rijeke Save koja se u Zagrebu izliza iz korita.

Sava na granici Grada Velike Gorice dosegunala je razinu od 656 cm, izmjereno na Mjernoj postaji Rugvica, što znači da je na snazi pripremno stanje obrane od poplava, no od kasno sinoć vodostaji su u opadanju. Vodostaj je još u subotu u podne bio na oznaci od -117 cm da bi za 24 sata već u nedjelju u podne bio na plus 493 cm te svoj maksimum dostigao u noći na ponedjeljak. Redovne mjere obrane od poplava uvode se na ovom mjestu s vodostajom od 720 cm, a maksimum ikada izmjeren bio je 20. rujna 2010. godine od 978 cm kada je došlo do pucanja nasipa i poplave sjevernog dijela grada.

Iz Hrvatskih voda očekuju smirivanje vodostaja te nema najava vodenog vala koji bi prošao Savom na našem području.

- Trenutačni protoci i vodostaji rijeke Save nisu alarmantni kako za sam grad Zagreb, tako i za ostale dionice nizvodno od grada Zagreba - poručuju iz Hrvatskih voda.

Podijeli