Novosti Sport Događanja

Veliki projekt zelene gradnje i održivosti 'Eko-autokamp'

12.02.2019. / Romana Šimek

S početkom drugog ciklusa predavanja u okviru projekta „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB” kao terenski primjer izabran je upravo projektni zadatak grada Velike Gorice – Eko-autokamp Mala Buna.

Eko-autokamp trebao bi se smjestiti na prostranim poljoprivrednim površinama nedaleko od naselja Mala Buna, a upravo tamo bi poljoprivrednici radili na načelima zelene gradnje i održivosti - tj., ulagali u farmu u smjeru ekološki prihvatljive proizvodnje. Ono što bi dodatno trebalo popularizirati ovu ideju jest zamisao da na Eko farmu mogu doći posjetitelji te sudjelovati u aktivnostima, ali i uživati u domaćim gastronomskim delicijama uzgojenim upravo na tom području. Ako projekt zaživi, u planu je i prodaja ‘na kućnom pragu’ te ‘seljačka tržnica’.

Želja investitora je ta da se građevine u sklopu autokampa grade tehnikama zelene gradnje, primjenom prirodnih materijala (drvo, glina, slama, kamen) prisutnih u okolnom prostoru, jer će to biti prepoznatljivi turistički brend autokampa. Građevine moraju imati vrhunske karakteristike toplinske izolacije, prozračivanja i mikroklime u unutarnjem prostoru. Grijanje i hlađenje treba riješiti isključivo obnovljivim izvorima energije, uz pomoć visoko učinkovitih tehnika proizvodnje energije, ili na pasivan način.

Studente su na terenu dočekali predstavnici grada Velike Gorice Davorka Križaj, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša, Marko Ružić, Voditelj ureda za zaštitu okoliša, stručna savjetnica Meri Barišić, te Matko Rokić, zakupnik.

Cilj projekta je povezivanje organizacija civilnog društva s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu kako bi se razvio interdisciplinarni neformalni obrazovni program namijenjen studentima diplomskih studija i osigurao naraštaj mladih stručnjaka s potrebnim profesionalnim kompetencijama za rad na području zelene gradnje.

 

 

foto: Ilustracija/Pixabay

Podijeli