Novosti Sport Događanja

Aco Petrović: Očigledno postoji 'kemija' između Gorice i Sesara

12.02.2019. / Damir Žbulj

Košarkaši Gorice ostvarili su povijesni uspjeh plasmanom na završni Final 8 turnir Hrvatskog košarkaškog kupa Krešimir Ćosić.

Prvi puta će se Goričani imati priliku boriti za prestižni trofej, a prvi suparnik bit će im KK Split, domaćin završnice, ali ekipa koju su ove godine na svom terenu nadigrali u domaćem prvenstvu.

Kup je uvijek zanimljivo i nepredvidljivo natjecanje i Gorica sigurno nije bez izgleda u tom dvoboju, koji se igra u srijedu od 20.30 sati na splitskim Gripama. Na Final 8 turniru u Splitu u četvrtfinalu se još sastaju Cibona i Škrljevo, Zadar i Bosco te Cedevita i Zabok.

SVE JE MOGUĆE

Pogled na stanje u Gorici dao nam je legendarni Aco Petrović, bivši reprezentativac i izbornik, ugledni trener, Draženov brat, ali i tata Marka Petrovića, dugogodišnjeg košarkaša Gorice...

"Redovito dolazim u Veliku Goricu već nekoliko godina, logično je da pratim sve utakmice dok imam priliku."

"Protekle godine su imali mirnu sezonu, izborili su bez poraza povratak u Premijer ligu. Mislim da je ove sezone glavni zadatak napravljen, osigurana je velika razlika ispred Bosca tako da nema neke opasnosti od izravnog ispadanja. Sad treba vidjeti, sve je moguće, od borbe za doigravanje do pretposljednjeg mjesta koje vodi u kvalifikacije za ostanak," rekao nam je u razgovoru za VG Danas.

"Šteta je zbog dvije utakmice koje su doma izgubili s minimalnom razlikom, protiv Hermesa i Šibenika, ali s druge strane dobili su Cibonu i Split tako da su tu negdje na očekivanom broju pobjeda."

Osvrnuo se i na svog sina Marka u ovosezonskoj ekipi i poziciju trenera Josipa Sesara.

"Marko je već ovdje 'domaći'. I ove sezone ga muče ozljede tako da nije pravi. Pokušava igrati preko granice boli. Šteta. No, najbitnije je da ekipa funkcionira, tako da nema problema."

"Sesar je godinama ovdje, očigledno postoji 'kemija' između Gorice i Sesara, jer kod nas je rijetkost da netko tako dugo vezan uz jedan klub i to treba respektirati."

Aco je posljednji hrvatski izbornik koji je s reprezentacijom osvojio medalju na nekom velikom natjecanju. Broncu na EuroBasketu u Grčkoj, sada već (pre)davne 1995. godine.

TEŠKE GODINE ZA HRVATSKU KOŠARKU

Trenutno je izbornik Brazila s kojim je osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu, dok Hrvatska gotovo sigurno neće vidjeti Kinu, a nakon toga niti Tokio i Olimpijske igre...

"U principu imamo dvije zadnje utakmice i praktički smo se već plasirali na Svjetsko prvenstvo. Čekamo da to odradimo i čekamo ždrijeb 16. ožujka u Kini da vidimo koga ćemo dobiti i da se možemo početi pripremati."

"Teško je očekivati naš plasman, previše je toga propušteno. Ne zbog činjenice što ćemo mi napraviti u posljednja dva kola, nego jednostavno je teško za očekivati da će Poljska u posljednjoj utakmici protiv Nizozemske kod kuće propustiti svoju priliku za pobjedu. Nalaze se pred povijesnim uspjehom, dobra su reprezentacija, imaju dobrog trenera, tako da sumnjam ako i mi dobijemo Poljake s više od pet razlike u Varaždinu oni u zadnjoj utakmici propustiti tu priliku da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo," smatra Petrović, koji je klupu reprezentacije morao napustiti nakon posljednjeg Europskog prvenstva.

"Ovo je veliki kiks, ako se ne plasiramo. Gotovo nenadoknadiv, jer nas praktički tri godine nema na velikim natjecanjima. Imamo šest igrača u NBA ligi koji su u naponu snage, a tri godine bez mogućnosti da se natječu s reprezentacijom nam je veliki hendikep, jer po prvi puta mogu svi biti zajedno tek na Europskom prvenstvu 2021. godine. Nažalost, ne možete ih koristiti, niste na Svjetskom prvenstvu, nema vas na Olimpijskim igrama, a prvenstvo Europe treba tek izboriti kroz kvalifikacije."

"Mladih nada imamo, treba s njima raditi i onda ćemo vidjeti kako će to sve ispasti."


"Teške godine su pred hrvatskom košarkom," jasno je za kraj poručio Aco.

 

 

Podijeli