Home Izdvojeno Vladavina maski počinje sada!

Vladavina maski počinje sada!

Turopoljska fašnička trka i otimanje ključeva grada označili početak 110.Turopoljskog fašnika

PODIJELITE

Točno u podne je otpočela trka krađe ključeva grada Velike Gorice i tako je, glasnicama poznatog voditelja Davora Dretara Dreleta, simbolično označen i početak turopoljskog Fašnika.

Na utrci je sudjelovalo 39 djece te se trčala dionica duga 600 metara, od Turističke zajednice oko Muzeja Turopolje. Najbrže ju je istrčao 14-godišnji Jan Putanec, učenik osmog razreda OŠ Eugen Kumičić. Iako je Jan bio brz, ipak ga je za dlaku pretekao Princ Fašnik, koji je na koncu i uzeo ključeve grada.

Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar, princ Fašnik je “vrlo nasilno oteo ključeve te čak sumnja u njegovo sudjelovanje u utrci”. Ačkar je također izrazio zadovoljstvo održavanjem ove tradicionalne manifestacije za koju smatra da je odličan promotor kulture Fašnika u Turopolju i Velikoj Gorici.

A uz Jana, kojem je ovo prva fašnička utrka, nagrađena su i preostala dva najbrža dečka, tri najbrže djevojčice i trkač koji je u cilj ušao zadnji, a konačan poredak možete vidjeti i na webu Maraton kluba.

Osim nasmijanih dječjih lica i okrijepe nezaobilaznim krafnama nakon utrke, najljepši dio današnje manifestacije bio je njen humanitarni karakter. Naime, velikogoričkom judo klubu «Fuji» za osobe s invaliditetom, tradicionalno je dodijeljena potrebna sportska oprema za rad kluba. “Svake godine nam TZ Velike Gorice na ovaj način pomaže, ovo je već treća godina za redom. Nemam riječi jer smo jako sretni ovom samoinicijativnom pomoći Turističke zajednice koja je pružena našem klubu”, istaknula je Marina Drašković, predsjednica Fujija.

Veselju i ugodnom druženju, koje je pomoglo lijepo vrijeme, pridružili su se i direktorica TZ Velike Gorice Milada Mesarić i maraton klub Velika Gorica koji su ujedno i organizatori utrke.

Katarina Ježina

Galerija fotografija: