Novosti Sport Događanja

Umjetnički prikaz odnosa 'Istoka i Zapada' iz perspektive Josipa Zankija

01.03.2019. / Romana Šimek

Galerija Galženica poziva na otvorenje izložbe Josipa Zankija Mantra suosjećanja. Otvaranje izložbe je u petak, 1. ožujka u 19 sati, a bit će otvorena za posjetitelje do kraja mjeseca.

Josipa Zankija najviše zanima ono što se opire modernizaciji: religija, magija, predmodernistička umjetnost i slično. Stoga ne čudi da su objekti njegovog interesa tako raznoliki: sepulkralne prakse zadarskog zaleđa, važnost uzgoja ječma u europskim ruralnim sredinama, budističko slikarstvo, „Planine“ Petra Zoranića, Velebit, šamanizam, planinarenje, molitva, meditacija itd.

Posve u skladu s mističkom tradicijom sinteze nespojivog, Zanki se na izložbi u Velikoj Gorici okreće odnosu Istoka i Zapada, pokazujući njihov složen, nerijetko nesporazumima obilježen odnos, a na primjeru slikovnog prikazivanja. Izložba će kroz desetke crteža i slika prikazati međunarodne rezultate umjetnikovog pedagoškog rada. Bilo da se stavlja u poziciju učenika ili učitelja, bilo da radi i boravi na indijskom ili južnoameričkom potkontinetnu, Zanki, čini se, neprestano ukazuje nadljudsku potrebu za izražavanjem i transcendencijom.

-Zankijev se krajolik tako najprije stvara hodom kroz prostor, a zatim umjetnikovom interpretacijom na platnu. Time se kao cilj ostvaruje samo putovanje – ono kroz fizički prostor i ono kroz umjetničko mjesto stvoreno Zankijevim zahvatom – a ne dolazak na odredište ili povratak kući- napisala je svojedobno  tekst predgovora Nevena Škrbić Alempijević, profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Podijeli