Novosti Sport Događanja

Među uhićenima zbog utaje poreza i velikogorički poduzetnik

13.03.2019. / Petar Brnada

Među 15-ero osumnjičenih koji su u utorak po nalogu USKOK-a uhićeni pod optužbama da su tijekom posljednjih 15 mjeseci uz pomoć „kružnih prevara“ utajili oko 7,2 milijuna kuna poreza nalazi se i direktor jedne tvrtke koja ima sjedište u Velikoj Gorici.

Riječ je o osobi koja je već otprije poznata policiji i kojoj se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog krijumčarenja 40-ak kilograma marihuane, a sada je osumnjičena da je preko svoje tvrtke koja je registrirana u Ulici Fausta Vrančića u Velikoj Gorici, zajedno s ostale tri osumnjičene tvrtke utajivala porez.

Policija je u sklopu velike akcije kodnog naziva „Zeko“ obavila pretrage kuća i stanova osumnjičenih, a uz to su pretraženi i poslovni prostori u kojima su sjedišta trgovačkih društava iz Zagreba, Križevaca i Velike Gorice.

Prema neslužbenim informacijama privedene se tereti da su kroz prsten međusobno organiziranih tvrtki, tzv. metodom “nestajućih trgovaca”, umanjivali obvezu PDV-a te time oštetili proračun za 7,2 milijuna kuna.

Naime, kako navodi Jutarnji, neistinito bi se prikazivalo kako se uvoz robe iz zemalja EU za osumnjičene tvrtke obavlja preko drugih, “fantomskih” tvrtki koje su osumnjičenici imali pod kontrolom, iako se roba uvozila direktno.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 

Podijeli