Zagrebačka županija na putu da postane „prijatelj djece“

Koordinacijski odbor Zagrebačke županije za provedbu projekta „Županija – prijatelj djece“ održao je danas svoj prvi sastanak na kojem se raspravljalo o programskim osnovama i kriterijima koje je potrebno zadovoljiti kako bi Županiji bio dodijeljen ovaj vrijedan status.

Koordinacijski odbor nadležan je za planiranje i pokretanje aktivnosti za djecu, izradu višegodišnjeg programa rada te godišnjeg izvedbenog plana projekta „Županija – prijatelj djece“, a za voditeljicu Odbora izabrana je zamjenica župana Nadica Žužak.

„Zagrebačka županija već sada zadovoljava mnoge obavezne, ali i dodatne kriterije za ostvarivanje ovog statusa zahvaljujući brojnim projektima svojih upravnih odjela koji su orijentirani prema dobrobiti djece“, rekla je Žužak. „Pred nama je kreiranje i donošenje trogodišnjeg Strateškog plana s ciljanim aktivnostima usmjerenim unapređivanju ostvarivanja prava djece na svim razinama društva s točno naznačenim nositeljima, rokovima i mjerilima postignuća, koji ćemo potom uputiti na donošenje Županijskoj skupštini Zagrebačke županije“, istaknula je Žužak dodavši da je jedan od prioritetnih koraka pozvati jedinice lokalne samouprave na uključivanje u ovaj projekt.

Naime, da bi Zagrebačka županija ostvarila status „Županije – prijatelja djece“ nužno je da 50 posto jedinica lokalne samouprave s njenog područja bude uključeno u projekt, a 1/3 uključenih, ima status „Grad/općina – prijatelj djece“. Do sada su pravo na taj vrijedan počasni naziv ostvarili gradovi Dugo Selo, Jastrebarsko, Samobor i Velika Gorica te općina Križ.

Inače, nositelj projekta na razini države je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske, a do sada su status „Županija – prijatelj djece“ ostvarile samo dvije županije u Republici Hrvatskoj – Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija.