Novosti Sport Događanja

Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića

01.04.2019. / Romana Šimek

Povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja, orguljaša, glazbenog pedagoga i župana Plemenite općine turopoljske Franje pl. Lučića, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica organiziralo je prve 'Lučićeve dane' kojim su kroz tri dana programa odali poštovanje kakvo zaslužuje ovaj veliki čovjek, koji je ostavio dubok trag u Turopolju i Hrvatskoj.

Središnje događanje, organizirano u povodu 130. obljetnice rođenja, održano je u petak s izložbom memorabilija i svečanom akademijom u čast Franji pl. Lučići, skladatelju i najpoznatijem turopoljskom županu. Izložba sadrži dio arhivske građe iz ostavštine Franje pl. Lučića pohranjene u Hrvatskom glazbenom zavodu, dokumente i fotografije pohranjene u Muzeju Turopolja, te teorijsko- pedagoška djela (knjige) iz fundusa Gradske knjižnice Velika Gorica i može se razgledati u POUVG-u. Uz pjesmu Gradskog zbora Franjo Pl. Lučić, a uz prisustvo ljudi na koje je Lučić ostavio trag uključujući i njegovu obitelj, izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas.

Sama svečana akademija započela je pozdravnim riječima akademika Frane Paraća koji je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao pokrovitelja istaknuo značaj Lučića za razvoj glazbenog školovanja, a u istom tonu prvo predavanje održala je dr. sc. Zdenka Weber. O vezi Lučića i Židovske zajednice između dva Svjetska rata govorila je dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, koja je tu vezu najbolje opisala anegdotom kako su se mise u zagrebačkoj katedrali i sinagogi morale usklađivati satnicom kako bi Lučić mogao svirati orgulje na oba mjesta. Franjo pl. Lučić poseban je trag ostavio u svome Turopolju djelujući kao župan turopoljski od 1918. do 1927. godine, o njegovim zaslugama u kojima se ponajviše ističe otvaranje triju škola i 15 čitaonica, govorio je današnju župan POT-a Juraj pl. Odrčić koji je okupljenima župana Lučića približio kroz njegovo pismo iz 1920. g. u kojemu navodi kako su osnove uspjeha poštenje, sloga, samosvijest i prosvjeta.

U subotu, u dvorani Galženica održan je koncert posvećen Franji pl. Lučiću, na kojemu su izvedena glazbena djela velikog turopoljskog skladatelja.

Tako je Gradski zbor „Franjo pl. Lučić“ izvodio ciklus „Turopolje“, poznati gorički pijanist Krešimir Starčević „Sonatinu“, Vesna Kovačić te ponovno Krešimir Starčević „Solo popijevke: Na okancu, Lepi Juro, Vre tičeki spiju“, a Gradski zbor „Missa (Eucharistica) jubilaris, Kvrie“ te „O Isuse izranjeni“ i Imakulatu (Majci Božjoj Remetskoj). Krešimir Starčević zasvirao je i „Čežnju“, a u suradnji s Vesnom Kovačić Solo popijevke: Tkeš si fletno, Snešica dok je za kraj Gradski zbor izveo „Narodne turopoljske pjesme za mješoviti zbor, Op. 5 Ivanska (Dober danek); Japo, mamo hote gledet.

Manifestacija ‘Lučićevi dani’ završila je jučerašnjim koncertom 'Tragovi Turopolja u Katredrali'. Na zagrebački Kaptol pristigli su "skitači" koji su posjetili mjesta vezana uz život i rad Franje pl. Lučića.

Izložbu Lučićevih memorabilija, svečano otvorenu u petak i dalje možete pogledati u Izložbenom prostoru POUVG-a.

 

Galerija slika

Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića Izložbe, koncerti i svečana akademija u čast 130. rođendana Franje pl. Lučića

Podijeli