Novosti Sport Događanja

Mališani iz DV Žirek u Gradskoj knjižnici obilježili Međunarodni dan dječje knjige

02.04.2019. / Romana Šimek

 

Svake godine na rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, sjetimo se koliko su knjige za djecu važne u njihovu odrastanju, a kako ljubav prema čitanju treba razvijati od najranije dobi. Upravo iz tog razloga datum rođenja ovoga velikog književnika, autora nekih od najljepših svjetskih bajka, proglašen je Međunarodnim danom dječje knjige, koji se obilježava na različite načine u mnogim zemljama svijeta.

Dječji odjel Gradske knjižnice Velika Gorica proslavio je ovaj dan čitanjem raznih priča, a posjetila ih je mješovita vrtićka skupina DV Žirek sa odgojiteljicama Gordanom Mikulčić i Tanjom Trupčević.


foto: Dječji odjel Velika Gorica

U tijeku je i prva nacionalna kampanja “Čitaj mi!” za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je 2. travnja 2013. godine povodom Europske godine čitanja naglas pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Međunarodni dan dječje knjige obilježen brojnim aktivnostima slavi se kao njen rođendan.

Tijekom kampanje informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji mogu dobiti u svakoj knjižnici te u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni informativni plakati i letci, a u nekim pedijatrijskim čekaonicama i dječjim odjelima i male libroteke sa slikovnicama.


foto: Ilustracija/Pixabay

Cilj je potaknuti roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Jednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.

Zato, čitajte im! 

 

Podijeli