Novosti Sport Događanja

Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak

04.04.2019. / Romana Šimek

Prva izložba kustosice Maje Ergović naziva “Okom etnologa – istraživački rad Višnje Huzjak” o prvoj ženi Muzeja Turopolja okupila je brojne građane koji su došli upriličiti ovu posebnu večer za gospođu Višnju Huzjak, prvu ravnateljicu Muzeja, koja je svoju građu za muzej počela prikupljati još kao studentica.

-Ova izložba zapravo ne počinje danas. Ova izložba počela je ‘61. i prolazi kroz sav naš rad. Nema dana u ovom muzeju da se ne spomene gospođa Višnja Huzjak, da se ne iskoristi neki njezin materijal, da se ne izvuče neka njezina fotografija, da se ne kaže ‘Hvala Bogu, Višnja je snimila - imamo!’, silno ju volimo i silno smo joj zahvalni- glasom punim emocija započela je Margareta Biškupić Čurla, aktualna ravnateljica Muzeja Turopolja

Izložbu su financijski potpomogli Grad Velika Gorica te Zagrebačka županija. U ime Grada obratio se zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

-Privilegija mi je da mogu otvoriti jednu ovakvu izložbu, da imam priliku zahvaliti velikogoričanki Višnji Huzjak, koja je svojim radom ostavila dubok trag u gradu Velikoj Gorici. Ona je od 1961. do 1995. godine provela život u Muzeju Turopolja, punih 34 godine, prva žena ovog Muzeja, uvijek je njegovala kulturnu baštinu, kulturu našeg kraja, naših običaja, no zapravo ne samo Turopolja i Velike Gorice, već županije, ali i Hrvatske u cjelini- rekao je Kolarec.

Godine 2008. Višnja Huzjak dobila je nagradu za životno djelo Velike Gorice. -To samo pokazuje da Gorica o svojim zaslužnim velikograđanima itekako brine i zna prepoznati trud i rad koji su pokazali kroz svoj radni vijek- dodao je Kolarec.

Izložbu je obogatio nastup KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice, a sama gospođa Višnja prisjetila se njihovih početaka.

-Prije 50-ak godina, došla sam u Lomnicu i morala sam čekati da podoje krave i u pola devet navečer su se one nakon toga skupljale, išla sam od kuće do kuće i zvala ih da zajedno odemo na smotru folklora. To je bio njihov prvi nastup. Čestitam vam da je to ispao ovako dobar ansambl- ispričala je Višnja.

-Zahvaljujem svojoj obitelji, koja je uvijek bila uz mene, posebnu hvalu kolektivu Muzeja Turopolja, koji je pripremio ovu izložbu.

Kustosica Maja nova je žena Muzeja, koja se, kako se čini, itekako snašla u svojoj ulozi i napravila jednu divnu izložbu u čast jednako tako divnoj ženi.

-Zahvaljujem kolegama iz muzeja koji su mi pomogli, na svim dobronamjernim i korisnim savjetima. Najviše, hvala gospođi Huzjak, što ste mi ispričali zanimljivosti iz svog radnog vijeka, što ste nam očuvali i ostavili ovaj muzej da i mi nastavimo biti čuvari baštine, koju ste vi tako predano dokumentirali. Zadovoljstvo mi je što je moja prva izložba bila upravo o vama- zaključno je dodala Maja Ergović

Galerija slika

Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak Prva izložba kustosice Maje Ergović o prvoj ženi Muzeja Turopolja Višnji Huzjak

Podijeli