Novosti Sport Događanja

Nagrađivani Devićev dokumentarac 'Na vodi' večeras u kinu

11.04.2019. / Romana Šimek

Dokumentarni film Gorana Devića 'Na vodi' u kojemu autor kroz neobične priče protagonista portretira rodni Sisak, nekadašnji industrijski centar koji leži na tri rijeke možete pogledati danas u kinu Pučkog otvorenog učilišta, potpuno besplatno, uoči Tjedna dokumentarnog filma. 

Prateći rijeku koja teče kroz središte Siska, film gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada. Rijeka je danas prostor razonode i opuštanja. Kada podrobnije upoznamo ljude koji se na njoj druže ili samuju, na površinu izbijaju svi društveni konflikti tranzicije. Rijeka otkriva ostatke prošlosti koji su ostali u vodi.

Film se odvija na nekoliko razina - jedna od njih odnosi se na desetljeće dugo prijateljstvo Marija i Miće, Hrvata i Srbina koje je spojila strast prema ribolovu, a prijateljstvo ugrozila razmirica financijske prirode.

Tu je još niz likova - uspješan odvjetnik Marko i njegov sin koji neumorno pliva pripremajući se za studij u Americi, hrvatski branitelj i usamljenik Rambo te Štakor, bivši radnik u Sisačkoj željezari i njegov sin koji uz oca uči o preživljavanju. Među svima njima je ii gospođa Trivkanović, koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu.

Podijeli