Home Izdvojeno VELIKA MLAKA Kroz priče upoznali zavičaj

VELIKA MLAKA Kroz priče upoznali zavičaj

Učenici trećih razreda OŠ Velika Mlaka imali su jedinstvenu priliku čuti brojne zanimljivosti o mjestu u kojem žive

PODIJELITE

Na poticaj Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka, a uz podršku OŠ Velika Mlaka, i ove je godine za učenike trećih razreda priređeno događanje koje im je omogućilo da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Uz navedeno Društvo i učenike i učiteljice trećih razreda OŠ Velika Mlaka Kristinu Polić, Galju Vlašić Trbić i Katarinu Ilenić Pervan, uključile su se i mjesne udruge: Sučija Velika Mlaka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Mlaka, KUD Velika Mlaka te Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zagrebačka podružnica. Svatko od njih svojim je nastupom učenicima prenio djelić prošlosti Velike Mlake. Projekt je i ove godine podržao Mjesni odbor Velika Mlaka i njegov predsjednik Ivan Miličević. Događanju je prisustvovala i ravnateljica OŠ Velika Mlaka Zrinka Šućur. Voditeljica programa bila je Ivana Andrić Penava, dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka i voditeljica Istraživačke sekcije Društva.

Slike iz života Velike Mlake

„Moj zavičaj Velika Mlaka“ događanje je edukativnoga karaktera zasad namijenjen isključivo učenicima trećih razreda OŠ Velika Mlaka. Riječ je o nizu tematskih predavanja o prošlosti Velike Mlake prilagođenih uzrastu djece za koji je namijenjen. Predavanje je popraćeno i prigodnom izložbom za čiji su postav zaslužni svi sudionici programa.
Nakon pozdravnih riječi voditeljice, uslijedila je prezenatcija Sučije Velika Mlaka. Njezin predsjednik Nikola Trumbetaš, obučen u banderijsku odoru, dočarao je učenicima najprije daleku prošlost Plemenite općine Turopolje, a zatim i Velike Mlake. Govorio je o sučiji, plemenitaškim obiteljima i njihovim grbovima, o ulozi banderija u borbi protiv Osmanlija. Podsjetio ih je na znamenitosti Velike Mlake poput kapele sv. Barbare i dvorca grofa Karla Weingartnera, ali i na prirodne ljepote Turopolja.

Zatim su nastupili učenici 3. a i 3. b razreda sa svojim učiteljicama Kristinom Polić i Galjom Vlašić Trbić. Zahvaljujući njima prisutni su, među ostalim, čuli „Turopoljsku himnu“ Franje pl. Lučića, a zatim i himnu Velike Mlake „Naše selo Mlaka je“ Imbre Lackovića na koju su Velikomlačani osobito ponosni. Kruna njihova nastupa bio je ples učenika 3. b razreda uz pjesmu „Kriči, kriči tiček“.

Nikola Glagolić iz Sučije Velika Mlaka, u ulozi izvornoga govornika turopoljske kajkavice iz Velike Mlake, za učenike je priredio zabavni kviz znanja. Napravio je izbor riječi na kajkavskome dijalektu karakterističnih za Veliku Mlaku kojima su učenici trebali pogoditi značenje.

Vatrogasci i folkloraši

Predsjednik Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Velika Mlaka Bruno Šešljaga, koji je na sebi imao interventnu vatrogasnu odoru opremljenu izloacijskim dišnim aparatom, govorio je najprije o bogatoj povijesti svoje udruge. U daljnjem izlaganju su mu asistirali Juraj Dianežević u svečenoj vatrogasnoj odori, Irena Krilčić u interventnoj vatrogasnoj odori, Marin Gudelj u interventnome vatrogasnome kombinezonu za šumske požare i Karlo Šešljaga u radnoj vatrogasnoj odori Učenicima su bila na raspolaganju za razgledavanje i dva vatrogasna vozila.

 

Potom je uslijedio nastup KUD-a Velika Mlaka. Udrugu, a nakon toga i turopoljsku nošnju popraćenu revijom predstavila je Karla Knežević. Na kraju su članovi KUD-a pokazali učenicima kako se pleše turopoljski drmež.

Mlaka u Domovinskom ratu

Za prezentaciju „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ zaslužna je bila Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zagrebačka podružnica, te Ivan Krupec (predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi), Dubravko Petrović (predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigadem Gromovi, zagrebačka podružnica), Franjo Mlinarić (tajnik), Milenko Tolić, Željko Makek i Robert Čaran (članovi udruge).

Kroz navedenu prezentaciju učenici su imali priliku naučiti na koji se način pozdravljaju vojnici i branitelji, prezentiran im je i kratak osvrt na sam početak Domovinskog rata (proljeće 1991.), bilo je zatim govora i o širenju ratnih operacija sve do područja Turopolja, te o važnosti i ulozi istoga ali i Velike Mlake i njezinih mještana u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske. Minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima iz Velike Mlake.

Stari uporabni predmeti

Predsjednica Društva žena Velika Mlaka Marija Krilčić i zamjenica voditeljice Istraživačke sekcije Društva Monika Adžaga dočarale su učenicima kako se nekada pralo i glačalo rublje. Svoje izlaganje potkrijepile su brojnim starim uporabnim predmetime vezanih uz temu, koji su dijelom vlasništvo Etnozbirke Društva, a dijelom u vlasništvu Monike Adžage. Uz sve navedeno, prezentirale su i tematski prigodne fotografije koje je Društvu prepustio Muzej Turopolja.

Nakon nastupa svih udruga, uslijedilo je razgledavanje prigodne izložbe. Za nju su se pobrinule sve udruge sudionici. Bilo je dosta starih uporabnih predmeta napose onih vezanih uz temu pranja i peglanja rublja. Učenici su, među ostalim, na konkretnim primjercima glačala različite starosti mogli vidjeti napredak u nastanku istih. Oko izložbenog dijela koje je priredilo Društvo žena Velika Mlaka osobito su se potrudile članica Društva Štefica Ružić, nekadašnja učiteljica OŠ Velika Mlaka te Sanja Rožić Tomić, također učiteljica u istoj školi. Posebno mjesto na izložbi imala je slika „Weingartnerov dvor u Velikoj Mlaki velikomlačkoga slikara Drage Trumbetaša, te plemenitaška povelja velikomlačkih obitelji Trumbetaš i Krilčić. I ostale udruge su se potrudile oko svog dijela izložbe. Tako su učenici mogli vidjeti zastave udruga, stare vatrogasne kacige, vatrogasnu i vojnu opremu, trofejno onesposobljeno oružje i dr.

Autorica članka: Ivana Andrić Penava
Fotografije: Franjo Mlinarić