Novosti Sport Događanja

Knjižnica priprema „Noć knjige“: Očekuju vas radionice ilustriranja, izrade knjiga, izložbe…

20.04.2019. / Petar Brnada

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove godine organizira manifestaciju „Noć knjige“ na kojoj vas očekuju brojne radionice ilustriranja književnih likova, radionice izrade mini knjiga, izložbe knjiga, program Čitanje bez korica, čitateljske revije i još puno toga.

-Super junak Knjigomir ovogodišnje je zaštitno lice manifestacije Noć knjige. Knjigomir obožava knjige i čitanje, a zajedno s vašim omiljenim likovima i junacima iz svijeta knjige i stripa stvarat će šušur u Noći knjige- poručili su iz Gradske knjižnice.

Manifestacija će se odvijati kroz niz programa u knjižnicama i knjižarama širom Hrvatske u utorak 23. travnja, a što su za svoje sugrađane pripremili velikogorički knjižničari, pročitajte u nastavku.

Jutarnja književna matineja namijenjena je dječjem uzrastu. Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se radionica ilustriranja književnih likova pod vodstvom likovne umjetnice i ilustratorice Valentine Marek. Svi vaši omiljeni likovi iz bajki, slikovnica, priča, romana imaju priliku zaživjeti u obliku crteža, a kako će točno izgledati, prepušteno je isključivo dječjoj mašti.

Doktorica Knjiško

-Od 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle operira Doktorica Knjiško! Voditeljice proljetnih knjigoveških radionica u knjižnici, grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i dr.doc. Branka Lajić s Grafičkog fakulteta u Zagrebu, održat će dvije radionice – pokaznu radionicu liječenja starih knjiga, gdje će prisutni imati priliku vidjeti različite faze restauriranja starih knjiga, i radionicu izrade mini knjiga tijekom koje imate priliku ručno izraditi knjižicu koja može postati vaš tajni dnevnik- otkrili su iz Knjižnice.

Za sve one koje zanima proces nastanka knjigoveških proizvoda – lijepljenje knjižnog bloka, ručni uvez knjige, izrada korica i popratne ambalaže – u izlozima Knjižnice Galženica možete razgledati izložbu fotografija s netom završenih radionica knjigoveštva koje su se od veljače do travnja održavale u Središnjem odjelu za odrasle. Izložbu možete razgledati od Noći knjige do početka svibnja.

Čitanje bez korica

-U 18:30 sati u Središnjem odjelu za odrasle ugošćujemo Velikogoričanku Saru Malić, studenticu komparativne književnosti čije vam zapise jedva čekamo predstaviti u Čitanjima bez korica. Ako još niste čuli za Saru, to je samo zato što zasad još uvijek nema ukoričenih tekstova, ali se kvalitetom svog pisanja uvijek izdvajala, o čemu svjedoči i osvojeno prvo mjesto za najbolji novinarski tekst na državnoj razini natjecanja Lidrano. Nadamo se da ćemo u razgovoru, uz čitanje Sarinih tekstova, saznati i ponešto o njezinim omiljenim književnim junacima- rekli su organizatori.

Nadalje, od 19 sati pozivaju sve koji vole razgovarati o knjigama da im se pridruže na međugeneracijskoj čitateljskoj reviji „Očitaj mi bookvicu!“.

-Bez brige, nećemo jedni druge kritizirati, već kritički razgovarati o književnim junacima nekih prošlih i ovih današnjih generacija. Povedite nekoga tko vam je blizak i saznajte o čemu voli čitati, kome se u književnom svijetu divi i tko ga inspirira… Razgovor moderiraju književnica Jasminka Tihi-Stepanić i knjižničarka Ivana Grubačević- kažu iz Knjižnice, a također, od 18 do 20 sati u prostoru knjižnice možete po jedinstvenoj cijeni od 5 kuna kupiti knjige iz knjižničnog otpisa.

Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena.

Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, uz osnovnu nakanu predstavljanja knjiga domaćih i svjetskih autora te druženja uz knjigu i čitanje. Priliku za to pružili su "Svjetski dan knjige i autorskih prava" (23. travnja) te "Dan hrvatske knjige" (22. travnja).

Podijeli