Novosti Sport Događanja

Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu

26.04.2019. / Romana Šimek

Na javnom prostoru ispred Pučkog otvorenog učilišta Velike Gorice edukacijskom vježbom ‘Kako pružiti pomoć kod epileptičkog napada’ obilježen je Nacionalni dan hitne medicinske službe.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

-Svake godine naša županija odredi jedno stanje, jednu dijagnozu, koju obrađujemo inače u svakodnevnoj praksi i na taj način pokušavamo približiti građanima naš svakodnevni rad te obaviti svojevrsnu edukaciju- govori dr. Siniša Golub, voditelj ispostave velikogoričke hitne službe.

Hitna služba u Velikoj Gorici obavi godišnje više od 4.600 intervencija, a otprilike toliki broj građana djelatnici pregledaju i u ambulantama.

Epilepsija predstavlja kronični poremećaj stanica moždane kore, koje iz različitih razloga postaju "prepodražljive" i reagiraju sinhronim izbijanjima električkih impulsa, što se manifestira epileptičkim napadajima. Demonstracijom koju su održali, prikazali su postupak hitnog zbrinjavanja osobe koja ima napadaj.

-Najvažniji i prvi korak je osobu koliko god je moguće nježno spustiti na tlo, ne bi li se ozlijedila, zatim probati saznati kada je napadaj točno počeo. Osobu je potrebno staviti u bočni položaj, ne pokušavati nasilne radnje, otvaranje usta, paziti pritom da se ne ozlijedi zube, a moguće je da i osoba koja ima grč upravo zbog toga ugrize osobu koja joj samo pokušava pomoći- pojašnjava dr. Golub.

-U velikoj mjeri to su ljudi koji su već zabilježeni kao bolesnici od epilepsije, učestalo to budu napadaji blaže prirode i brzo prolaze i mi dolazimo onda na prolazno stanje koje trebamo do kraja liječiti- dodaje.

Zlatni sat termin je koji obilježava vrijeme od dolaska intervencije do dolaska u bolnicu, trebalo bi proći manje od tih sat vremena. Naravno, ključno je doći čim prije da se prekine sam napadaj, jer u periodu napada mozak je pod smanjenom opskrbom sa kisikom.

-Mi smo danas, primjera radi, postupali ovdje kao sa djetetom. Često su ta djeca u statusu već prepoznata od roditelja, a roditelji opskrbljeni nužnim pomagalima za te situacije, tako da se pravovremeno može pružiti pomoć ukoliko do napadaja dođe- zaključno dodaje dr. Golub.

Galerija slika

Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu Tim goričke hitne službe u brzoj intervenciji izveo edukacijsku vježbu

Podijeli