preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Habdelića Velika Gorica

Login
Google pretraživanje
 internet  školu

Upute za snalaženje

urednica mrežnih stranica:
Goranka Braim Vlahović
jurekove.vijesti@gmail.com
Rezultati natjecanja

državna

 Informatika
 Rebeka Ćaćić, 8. c
1. i 8.
 

županijska

 Geografija
 Kristijan Jerbić, 5. c
16.
 
 Hrvatski jezik
 Laura Črnjak, 8. d
6.
 
 Atletika                               
 Ivan Šaban, 8. b
5.
 Matej Abramović, 8. a 8.
 Ivan Kurtić, 8. a
 Petar Landeka, 8. a
 Ivan Grahovac, 8. b
 Ivan Kalisar, 8. b
 Dominik Šprihta, 7. a
 Bartol Pavelić, 7. a
 Ivan Filipović, 7. b
 Josip Galjuf, 7. b
 
 Laura Črnjak, 8. d
5.
 Dominik Šprihta, 7. a
14.
 
 Kemija
 Rebeka Ćaćić, 8. c
3.
 Laura Črnjak, 8. d
4.
 Gita Košir, 8. d
7.
 Marta Huzjak, 8. d 10.
 Petar Jelić, 8. c 15.
 
 Informatika
 Rebeka Ćaćić, 8. c
1.,1.
 Marko Đuretić, 6. b
3.
 Kristijan Jerbić, 5. c
4.
 
 Fizika
 Rebeka Ćaćić, 8. c
3.
 Petar Grubić, 8. a
15.
 Petar Jelić, 8. c
22.
 
 Matematika
 Kristijan Jerbić, 5. c
2.
 
 Njemački jezik
 Petra Juričević, 8. d
1.
 Jakov Čuić, 8. d
2.
 Laura Črnjak, 8. d
2.
 
 Engleski jezik
 Kiara Lovrek, 8. d
6.
 
 Badminton                               3.
 Ivan Kalisar, 8. b
 Bartol Pavelić, 7. a
 Vito Petranović, 7. a
 Andi Pandžić, 6. a
 
 Badminton                               6.
 Ema Jagodić, 7. a
 Jana Jurkić, 7. a
 Franka Bendeković, 7. a
 Anea Kanzler, 7. a
Informacije, otvoreni sati

Popis udžbenika

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Upisi u 1. razred

Raspored zvona

Prijevoz učenika

Jurekova kuhinja

Matične učionice

Iz medija

Škola i vi

Savjeti i podrška

Knjižnica i vi

Vrijeme kod kuće

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2010.

Ukupno: 623614
Ovaj mjesec: 2930
Ovaj tjedan: 929
Danas: 1
Jurekove vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet osmaša Vukovaru
Autor: Gordana Jurić, 8. 4. 2019.

U okviru projekta Posjet učenika osmih razreda Vukovaru od 4. do 5. travnja Vukovar su posjetili osmaši u pratnji razrednika: Danka Solda, Tamare Kordić Mišković, Kornelije Drokan i Gordane Jurić, psihologinje Tanje Subotičanec i asistentica Ane Ranok i Antonije Žganec.

Obvezni projekt za sve osmaše u Republici Hrvatskoj provodi se od 2014. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Ministarstva hrvatskih branitelja. ►


Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suverene Republike Hrvatske. U okviru razrađenog programa učenici su se upoznali sa svim odrednicama Domovinskog rata te pojedinostima tromjesečne opsada Vukovara, organizacije otpora, stradanjima, progonstvom Vukovaraca, logorima i zločinima nad civilima.

Nakon predavanja, drugi dan, učenici su obišli memorijalna mjesta: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica ’91., Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Masovnu grobnicu Ovčaru, vodotoranj. Mjesta su to koja izazivaju gorčinu i težinu, a ostavljaju otvorena pitanja o ljudskoj brutalnosti koja nadilazi zdrav razum, o zlu koje nije biralo svoje žrtve, o odsutnosti svake humanosti.

Grad je pao 18. studenog 1991., no njegovi su se branitelji unatoč nadmoćnom velikosrpskom agresoru borili do kraja prkosno i ponosno. Njihova žrtva nije bila uzaludna, ugradili su sebe u konačnu pobjedu i oslobođenje naše domovine, a razrušeni grad postao je simbol otpora i nesalomljivog duha. Projekt bi trebao pomoći poslijeratnim generacijama u razumijevanju Domovinskog rata i Bitke za Vukovar ne samo kroz udžbeničko gradivo povijesti i stručna predavanja, već obilaskom autentičnih lokacija. Potresna svjedočanstva i mjesta tragedije opominju mlade na  teško izborenu slobodu u obrambenom ratu i žrtvu koju je podnio Vukovar, a trebali bi izazvati suosjećanje sa žrtvama i potrebu iskazivanja zahvalnosti svima koji su dali svoje živote i podnijeli teret za domovinu. Ovaj ranjeni grad izdignuo se iz ruševina, život se u njega vraća, no Vukovarci će još dugo nositi rane proživljenih strahota, gubitka voljenih osoba i narušenih međuljudskih odnosa.

U dvorištu Memorijalnog centra učenici su u pratnji bojnika razgledavali ratne avione, brodove, tenkove, transportere, oružje i drugu ratnu opremu. Na rekonstruiranom minskom polju upoznali su se s različitim vrstama mina i njihovim djelovanjem kako bi ih znali prepoznati i ponašati se u opasnim okolnostima. Pogledali su i izložbu fotografija hrvatskih ratnih vojnih invalida Dani poslije te rekonstrukciju jednog srpskog logora s izloženim predmetima logoraša i medijskim materijalom iz ratnih godina.

Učenici su se tijekom posjeta Vukovaru upoznali s bogatom kulturno-povijesnom baštinom Vukovarsko-srijemske županije i nekada bogatog i razvijenog grada Vukovara. Posjetili smo obnovljeni samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova.

Tijekom boravka u Memorijalnom centru i Hostelu Dubrovnik bilo je prilike za druženje, zabavu i upoznavanje s učenicima drugih škola. U Slavoniji nas je dočekalo proljeće, a s njim i šaroliko vrijeme, odlični predavači i ugodni djelatnici Memorijalnog centra što je pridonijelo uspješnoj realizaciji projekta. Bila je to prije svega edukativna terenska nastava s potresnom ratnom tematikom. Nadam se da su se mjesta tragedija usjekla u sjećanja naših osmaša, da su osjetili empatiju, zahvalnost, domoljublje, ali i da će živjeti u skladu s dobivenim porukama tolerancije i nenasilja.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju