Novosti Sport Događanja

Gimnazijalci tortom i flash mobom obilježili Dan Europe

09.05.2019. / Romana Šimek

Učenici velikogoričke Gimnazije obilježili su rođendan Europe velikom tortom i flash mob performansom. U međusmjeni kada je najveća fluktuacija učenika koji dolaze i odlaze djevojački zbor, pod vodstvom profesorice Ivane Petravić, spontano se okupio iz različith smjerova te otpjevao Odu radosti, službenu himnu Europske unije. Inače je flash mob vrlo popularan fenomen društvenog okupljanja među mladima te se objašnjava kao gomila koja se okuplja bez najave, bez očita razloga i nakon izvedbe potpuno besmislenog čina, razilazi nakon nekoliko minuta.

Nakon spontanog okupljanja ravnateljica Brankica Žugaj je pozdravila prisutne učenike i nastavnike i objasnila smisao performansa. Performans su organizirale profesorice Nina Grčić, Ivana Petravić i Kristina Lučić, a neformalno su sudjelovali više manje svi učenici Gimnazije Velika Gorica.

Na Dan Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slave se mir i jedinstvo u Europi. Taj datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. U govoru u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi zbog koje bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova je vizija bila osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Podijeli