Novosti Sport Događanja

Bodovni prag za Zrakoplovnu 60 bodova, Strukovna uvela novi smjer

15.05.2019. / Romana Šimek

Kraj školske godine sve je bliži, a njime se približava i datum početka upisa u srednje škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Nacrt Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. Prema tom dokumentu, ovogodišnje prijave u sustav kreću već krajem svibnja, a prijave obrazovnih programa 26. lipnja.

Pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju svi kandidati nakon završenog osnovnog obrazovanja, pod jednakim uvjetima u okviru broja utvrđenog odlukom o upisu koju za svaku školsku godinu donosi ministrica Divjak.

Učenici se u prvi razred srednje škole prijavljuju i upisuju elektroničkim putem. Početak prijava u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) jest 27. svibnja. Mjesec dana nakon, 26. lipnja, kreću i prijave obrazovnih programa, odnosno odabir srednjih škola prema prioritetu.

Za obrazovne programe koji zahtijevaju dodatne provjere, prijave završavaju 1. srpnja, a za sve ostale 10. srpnja, istog datuma kada i započinje ispis prijavnica. Krajnji rok za zaprimanje prijavnica je 12. srpnja, a dan poslije, 13. srpnja, objavljuju se konačne ljestvice poretka. Preostale važne datume ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka možete vidjeti u tablici koja slijedi.

 Jesenski upisni rok ove godine započinje 21. kolovoza, prijave srednjoškolskih programa završavaju 26. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 29. kolovoza.

U Velikoj Gorici učenici osmih razreda tako na odabir imaju nekoliko srednjih škola: gimnaziju, ekonomsku, srednju strukovnu ili zrakoplovnu tehničku školu.

Ekonomska srednja škola nudi odabir između dvaju smjerova i to ekonomist ili komercijalist. U smjer ekonomista upisuje se tri razreda - 78 učenika, dok u smjer komercijalista jedan razred - 26 učenika.

Gimnazija u novoj akademskoj godini upisuje 104 učenika, u smjer Opće gimnazije 78 učenika, a u Prirodoslovno-matematičku njih 26.

Srednja strukovna škola upisuje učenike u 15 različitih smjerova: 26 učenika u smjer automehaničar, 26 učenika u smjer tehničar za vozila i vozna sredstva, 26 učenika u smjer tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, 5 učenika u smjer pomoćnog instalatera grijanja i klimatizacije, 5 učenika u smjer pomoćnog kuhara i slastičara, 8 učenika u smjer autolimara, 10 učenika u smjer automehaničara, 8 učenika u smjer instalatera kućnih instalacija, 13 frizera, 13 pedikera, 13 elektromehaničara, 13 elektroinstalatera, 13 konobara te 13 kuhara.

Novi smjer kojeg od ove akademske godine imaju priliku upisati osmaši jest tehničar za mehatroniku, a upisna kvota je 26 učenika. Zanimanje tehničara za mehatroniku obuhvaća obavljanje poslova iz područja automatizacije, koje uključuje grane strojarstva, elektrotehnike, elektronike, pneumatike i hidraulike te računalstva i programiranja i kao takvo integrira znanja i vještine koje su do sada u pojedinim granama zasebno obavljali stručnjaci s područja strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Središnja i integrirajuća kompetencija ovog zanimanja je objedinjavanje poslova vezanih za automatizirane sustave, pri čemu se primjenjuju kompetencije i korelacije iz područja strojarstva, elektrotehnike i računalstva.

Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina upisuje 84 učenika u tri obrazovna programa. U smjer zrakoplovnog prometnika upisuje se 28 učenika, isto toliko u smjer zrakoplovnog tehničara IRE te zrakoplovnog tehničara ZIM.

-Zbog velikog interesa za upis u prošlim šk. godinama (približno 6 učenika za 1 upisno mjesto) imamo upisni prag  od 60 bodova- rekao nam je ravnatelj Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina Vedran Šarac.

foto: Ilustracija/Patrik Macek/PIXSELL

 

Podijeli