Novosti Sport Događanja

Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu

27.05.2019. / Romana Šimek

Drugi dan Perunfesta, festivala zaboravljenih priča i narodnih predaja, koji se treću godinu zaredom održava u Starom gradu Lukavcu, započeo je kreativnom radionicom Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica pod nazivom ‘Šarene Babaroge’. Nakon toga, mališani su imali prilike pisati runama i glagoljicom s perom Ministarstva magije. Uslijedilo je nekoliko različitih kreativnih radionica, poput radionice heklanja rukama Ivane Bilić. I drugog dana vrlo popularne su bile radionice gađanja lukom i strijelom Reda čuvara grada Zagreba, te ples na svili Triko Cirkus Teatara.

Centar za djecu, mlade i obitelj proveo je još jednu radionicu i to onih starih zaboravljenih igara. Uslijedila je radionica čarobnih napitaka. Predstava Reda Čuvara grada Zagreba okupila je velik broj publike koji su pratili borbu u predstavi Legenda o Svetom Jurju i zmaju.

Pjesma "Pisan svetago Jurja", najstarija je zapisana hrvatska srednjovjekovna poema. Govori o jednoj od najpopularnijih srednjovjekovnih legendi, legendi o svetom Jurju koji je ubio zmaja. Objavljena je u Pariškom kodeksu 1380. Predstava Reda Čuvara grada Zagreba, Legenda o svetom Jurju i zmaju, oživljava ovu poemu kao srednjovjekovno prikazanje koje uključuje viteške borbe i pravoga zmaja koji puše vatru i bori se plamtećim mačevima.

Red Čuvara grada Zagreba je neprofitna udruga građana, osnovana je sa svrhom promicanja i unaprijeđenja hrvatske i europske antičke, srednjovijekovne i ranonovovijekovne oživljene povijesti i kulturne baštine. Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim principima, dosezima i pravilima oživljene povijesti.


foto: Iva Lulić/Perunfest/Facebook

Galerija slika

Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu Legenda o Svetom Jurju i zmaju prikazala vitešku borbu

Podijeli