Novosti Sport Događanja

Fuji u porečkoj avanturi: Dijelit će svoja iskustva i učiti od olimpijskih pobjednika

11.06.2019. / Damir Žbulj

Poreč će po četvrti puta biti domaćin Judo festivala, koji u Hrvatsku do 23. lipnja dovodi više od 1500 judaša, članova njihovih obitelji, znanstvenika, trenera i sudaca. Jedno od najvećih europskih judo događanja organiziraju Hrvatski judo savez i Europska judo unija, a osim sporta i turizma, prisutna je jaka edukativna te znanstvena komponenta.

Velika novost ove godine je trening kamp za djecu s posebnim potrebama, Special Needs judo seminar, koji će se 11. i 12. lipnja održati u sklopu festivala.

Stručnjaci iz cijele Europe dolaze vidjeti rad Marine Drašković iz našeg Judo kluba Fuji, dobitnika nagrade #BeInclusive Europske komisije.

U Poreč je otputovalo sedmero Fujijevaca s cerebralnom paralizom, sedmero Pinky judaša i treneri zajedno s klupskom doktoricom.

Bit će to prava avantura za velikogoričku ekipu...

"Zašto avantura? Jer čak četvero Pinky judaša ide u ulozi asistenata i sparing partnera. Zašto je to posebno? Gdje ste čuli da su djeca bez teškoća asistenti od 0 do 24 djeci s invaliditetom? Drugim riječima, prvi put idemo na put od četiri dana bez roditelja! Malo smo 'ludi' ali da nismo takvi ne bi nam bilo toliko zabavno! Ovim putem se zahvaljujemo Hrvatskom judo savezu, Jane Bridge i Europskoj judo uniji što su nam omogućili avanturu u koju krećemo!"

Na Judo festivalu i ove je godine posebni gost legendarni Francuz Teddy Riner, najveća svjetska judo zvijezda, dvostruki olimpijski pobjednik i deseterostruki svjetski prvak, koji dijeliti svoje znanje, ali sigurno imati i što naučiti od Fujijevaca.

"Judašima i njihovim obiteljima već je neobično zamisliti početak ljeta bez dolaska u Hrvatsku. Čelnici europskog i svjetskog juda, kao i najbolji judaši svijeta s oduševljenjem dolaze, treniraju, druže se, educiraju, a zatim odlaze s vrhunskim doživljajima iz Poreča, Istre i ostatka Hrvatske," rekao je Hrvoje Lindi, glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije.

Prenošenje znanja s europske i svjetske razine na lokalnu razinu je iznimno važno te će za to poslužiti program 'unaprijedi svoj klub'. Hrvatski treneri imat će priliku dodatno usavršiti svoj rad s djecom.

Veliko znanje i iskustvo i ove godine će prenijeti stručnjaci iz legendarnog japanskog Kodokan instituta iz Tokija!

Svi zainteresirani će moći raditi s europskim i svjetskim prvacima i olimpijskim pobjednicima, poput Čeha Krpaleka ili Rusa Halmurzaeva, te ih pitati sve što ih zanima i napredovati u svojim vještinama.

Podijeli