Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Colson Whitehead: Podzemna željeznica

KNJIGA TJEDNA Colson Whitehead: Podzemna željeznica

Priča je to o Cori, mladoj crnkinji, koja iako svjesna rizika, bježi od ropstva i putuje sjeverno podzemnom željeznicom, tajnom mrežom koja odbjegle robove vodi u razna mjesta diljem zemlje

PODIJELITE

Colson Whitehead (1969.), američki pisac, diplomac s Harvarda, tijekom protekla dva desetljeća svog spisateljskog stvaralaštva objavio je osam knjiga, uključujući roman o zombi apokalipsi (“Zona Jedan”), polu-autobiografski roman (“Sag Harbor”) i memoare o njegovom naletu na svijet pokera s visokim ulozima (“Noble Hustle”), no tek objavljivanjem „Podzemne željeznice“ postao je pravi književni fenomen i literarni genijalac.

Priča je to o Cori, mladoj crnkinji, koja iako svjesna rizika, bježi od ropstva s plantaže pamuka na dubokom američkom Jugu i putuje sjeverno podzemnom željeznicom, tajnom mrežom koja odbjegle robove vodi u razna mjesta diljem zemlje. Odmalena okružena strahom i poniženjima, Cora koju je majka kao djevojčicu napustila pobjegavši s plantaže, putuje s prijateljem Caesarom prema sjeveru u potrazi za normalnim životom, a posvuda ih okružuju opasnosti ponovnog porobljavanja i mučenja. Na svom putu oslobađanja svjedoče nevjerojatnim otkrićima i iživljavanjima bjelačkog stanovništva nad crnačkom manjinom. U potragu za njima kreće tada najopasniji lovac na odbjegle robove Ridgway, koji će upravo na traženju Core pokušati izliječiti svoje stare frustracije, jer jedini rob kojeg nije uspio naći i vratiti gospodaru je njezina majka Mabel. Kroz prikaz života od porobljavanja u Africi do dolaska na novi kontinent pun brutalnosti i terora kojima su crnački robovi bili izloženi tijekom 19. stoljeća u Americi, autor nam donosi genezu Afroameričkog stanovništva prisilno dopremljenog u novu postojbinu. Whiteheadove bravure o ropskom životu na plantažama, crnačko-bjelačkim odnosima i emocionalnim stanjima i razmišljanjima glavnih protagonista te sarkastične primjedbe o bjelačkoj „superiornosti“ u tadašnjem društvu zavrjeđuju ovacije. Kao i kratki opisi malih pozitivnih emotivnih trenutaka među likovima koji proviruju u moru očaja i patnje. Knjiga je požnjela ogroman uspjeh kod američke publike i prodana je u preko milijun primjeraka te osvojila američku Nacionalnu književnu nagradu (National Book Award) 2016. godine i Pulitzerovu nagradu za izvanredno književno postignuće 2017. godine. U tijeku je ekranizacija knjige u obliku televizijske serije, a redateljskog posla prihvatio se Barry Jenkins, čiji je film „Mjesečina“ (Moonlight) iz 2017. godine trostruki dobitnik nagrade Oscar.

Vratimo se Colsonu Whiteheadu. Ovog lipnja izlazi njegova najnovija knjiga pod nazivom “The Nickel Boys” koja prati dva crnca u segregiranoj reformskoj školi pod nazivom „Nickel Academy“, gdje su studenti tučeni i seksualno zlostavljani, gdje jedan pokušava odgovoriti na mržnju i nepravdu ljubavlju, a drugi smatra da je njegov idealizam pogrešan i beznadno naivan. Njihovi različiti pogledi utječu na zaplet, što dovodi do odluke koja ima duboke posljedice.

Očekujemo da će zagrebačka izdavačka kuća VORTO PALABRA, kojoj možemo zahvaliti objavljivanje „Podzemne željeznice“ 2018. godine, u izvrsnom prijevodu Petre Pugar (1991.), hrvatskom čitateljstvu ponuditi i taj roman. Obje ove Whiteheadove knjige dotiču bolno poglavlje u američkoj povijesti i podsjećaju kako su ukorijenjeni, institucionalizirani rasizam i nejednakost nanijeli trajnu traumu generacijama Afroamerikanaca.

Pripremila: Dražena Petrišić