Novosti Sport Događanja

Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola

13.06.2019. / Petar Brnada

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice među 13 točaka našli su se i Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2018. godinu te Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2018. koje je okupljenim vijećnicima podnio gradonačelnik Dražen Barišić, a koje je Vijeće nakon konstruktivne rasprave i usvojilo većinom glasova.

Započeo je gradonačelnik Barišić s Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za prošlu godinu u kojemu su se našla Izvješća o provedbi Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, Programa javnih potreba u kulturi, Programa javnih potreba u školstvu, Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi, Programa javnih potreba u sportu, Programa djelovanja za mlade, Programa javnih potreba za djecu kao i programa građenja komunalne infrastrukture te Izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture.

Kako je uvodno kazao gradonačelnik Barišić, u 2018. godini ostvareno je 324 milijuna kuna ili 91,89% godišnjeg plana. Ukupni rashodi su 337 milijuna kuna ili 95% godišnjeg plana, a iz navedenog proizlazi da je ostvaren manjak prihoda od 13,5 milijuna kuna. Višak iz 2017. godine iznosi 2,3 milijuna kuna pa je ukupan manjak prihoda 11,1 milijun kuna.

Naglasio je pritom gradonačelnik Barišić da nije potrebno stvarati depresiju i traumu oko toga jer je proračun ipak bio održiv i svi projekti teku prema dinamici i planu.

-Grad je tijekom prošle godine realizirao velike kapitalne projekte. Važno je istaknuti da su neki u potpunosti završeni, a neki su u visokoj fazi realizacije. Treba istaknuti da ništa od projekata ne staje, dapače, planiraju se i rade novi- istaknuo je gradonačelnik Barišić.

-Gradonačelnik je dobro primijetio da ćemo spomenuti manjak od 13,5 milijuna kuna, a on je neki način vezan za sve naše primjedbe koje smo davali kod donošenja proračuna kada smo rekli da proračun nije realan i da će sigurno doći do manjka. Kreditno zaduženje Grada za sad je 76 milijuna kuna i danas ćemo donijeti odluku o još 13,5 milijuna kuna. Jamstva grada iznose 28 milijuna kuna i Grad vodi postupke za naplatu od 4,5 milijuna kuna. Tako obveze Grada iznose 125 milijuna kuna- replicirao je vijećnik Damir Šimunić (SDP).

Uz vijećnika Šimunića kritiku je dala i vijećnica Karmen Rak (MOST) koja je kazala da u nekim dijelovima proračuna ima stavki koje nisu dobro planirane, ili su precijenjene ili jako malo realizirane.

Osvrnula se pritom vijećnica Rak na stavku gospodarenja otpadom koja obuhvaća izgradnju pogona za obradu građevinskog otpada, izgradnju sortirnice koja, kako je kazala, nije započela baš kao i izgradnja reciklažnog dvorišta na Plesu.

-Za održavanje mostova, planiralo se 100 tisuća kuna, a utrošeno je 15 tisuća. Ovih dana smo imali priliku vidjeti što se dogodilo u Zagrebu neki dan. Popravili smo jedan most u Šiljakovini na čemu zahvaljujem, ali tamo postoje tri mosta o kojima također treba brinuti- kazala je Karmen Rak.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a potom se obratio vijećnik Darko Bekić koji je naglasio da ono što je bio cilj njihove administracije i koalicije na vlasti jest da 2018. godina završi uspješnije od 2017. godine, a da se to pogotovo konkretno vidi na projektima i kompletnom društvenom životu grada.

-Šećući Goricom i vidjevši projekte koji su završeni i koji su započeti mogu reći daje 2018. završena uspješnije od 2017. godine i to je bila bit proračuna kada smo ga donosili.

Ono što je možda sporno može se zaključak izvesti da smo godinu završili u minusu, ali gradonačelnik je dosta dobro to objasnio na što se to odnosi taj manjak i  da nije nimalo utjecao na funkcioniranje grada. Riječ je o samo jednoj stavki iz proračuna koja se nije ostvarila, a minus će se tijekom 2019. sigurno vratiti u pozitivu- rekao je Bekić.

Vijećnik Šimunić potom je ponovno istaknuo da velika zaduženja nikako nisu podaci koje treba zanemariti.

Marijo Zdelar iz SDP-a složio se s kolegom Šimunićem kazavši da je sve skupa za njih ovo rizično upravljanje financijama Grada, no potom je vijećnik Šimunić stao hvaliti izvješće proračuna.

-Da ne bi ispalo da smo samo nekakvi dežurni kritičari ja ću iskoristiti priliku da koristim i afirmativno o ovom izvješću, a to su rezultati u velikogoričkom sportu. Mi smo poslije Zagreba jedini grad u Hrvatskoj koji ima tri prvoligaša, u nogometu, rukometu i košarci. Nogometni klub Gorica zabilježen je kao jedinstven debitant čije je utakmice posjetilo više od 60 tisuća kuna, a imamo i reprezentativca u U-21. Košarkaški klub čuda radi, a ostanak u ligi izborio je i rukometni klub. Tako je i sa nogometnim klubovima Lukavec i Turopoljac koji su napredovali. Sve je to dio ovog proračuna i to moramo pohvaliti- rekao je Šimunić.

Po završetku rasprave o izvršenju Proračuna, gradonačelnik Dražen Barišić prešao je na Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2018.

-Kao gradonačelnik u trećem mandatu nastavio sam raditi na projektima koji se pokazali kao velika potreba naših građana. Ja sam ponosan na obnovljeni vrtić Ciciban, pa povijesni projekt bazena, a uskoro će stići i vanjski bazen. Gorica je rekorder po izdvajanju za obrazovanje pa je čak 39% proračuna usmjereno na obrazovanje što višestruko nadmašuje državna izdvajanja kao i izdvajanja EU- rekao je gradonačelnik Barišić.

Dodao je pritom da su ponosni i na to da se naša Gorica pridružila skupini od 17 hrvatskih gradova u kojima djeluje zavod HAZU-a, a podsjetio je da je izdana građevinska dozvola za reciklažno dvorište koje će se nalaziti na kraju ulice Boška Kirinčića prema istočnoj obilaznici. Biti će površine 3000 kvadratnih metara, a uz njega će se izgraditi i centar za ponovnu upotrebu.

Kako je kazao, tu je i spomen-dom 153. brigade koji je pri samom završetku radova, a također je završena i izgradnja kružnog toka na križanju Kolodvorske ulice i Ulice Matice hrvatske koji je koštao 4,5 milijuna kuna te su nabavljeni reflektori za Gradski stadion, a realiziran je i projekt 'Svako dijete ima pravo na obrazovanje' u sklopu kojega je omogućeno financiranje 52 pomoćnika u nastavi.

Na gradonačelnikovo izvješće prvi se osvrnuo vijećnik Šimunić koji je rekao da bi volio da je izvješće o radu gradonačelnika malo obuhvatnije i transparentnije pa da se svaki korak gradonačelnika i sastanci vide kroz ta izvješća.

-Zašto u izvješću ne bi stajalo da ste bili s kineskom delegacijom kao i brojni drugi projekti. Zadnji izbori su pokazali što građani misle o radu gradonačelnika i njegovih suradnika. HDZ je poslije SDP-a postao druga stranka u gradu. Vi niste honorirani zbog bazena i kružnih tokova, ali ste kažnjeni jer nije krenula aglomeracija, jednim dijelom za asfaltnu bazu, za Kučki most, za groblje Kušanec, za prometnice pogotovo u ruralnim dijelovima. U svome bi izvješću trebali iznositi projekte koji su završeni, a ne one koji su započeli- rekao je Šimunić.

-Ovo su ipak bili EU izbori, a ne izbori za lokalnu samoupravu i za našeg gradonačelnika. Na listama su bili sasvim drugi kandidati koji su se kandidirali za jednu sasvim drugu instituciju. Kada već povlačite paralelu SDP je na europskim izborima 2013. pobijedio u Gorici pa ga je Dražen Barišić i HDZ pomeo na lokalnim izborima- odgovorio je Bekić.

Kako je dodao, s ovakvim izvješćem bio bi zadovoljan svaki gradonačelnik u Hrvatskoj da podnosi izvješće za svoj četverogodišnji mandat.

-Tu se radi o stvarnim kapitalnim projektima, i to su projekti ne za jedan mandat nego za dva. Po mom sudu ovo je jedno od najboljih i najkonkretnijih izvješća i iz ovog se može iščitati na što su novci išli i na koji način administracija vidi razvoj i budućnost grada- završio je Bekić.

Pred vijećnicima se danas našla i točka Prijedloga Odluke o kreditnom zaduženju koja se odnosi na podizanje kredita kako bi se uspješno sufinancirala najavljena energetska obnova OŠ Vukovina i OŠ Nikola Hribar, a prijedlog je u ime Grada obrazložila pročelnica Štefančić.

-Ukupna visina financiranja oba projekta iznosi 31,9 milijuna kuna. A unutar ovih 31,9 planirano je iz EU sredstava 11,8 milijuna kuna. Zatim, iz kapitalnih pomoći šest i pol milijuna kuna. A iz sredstava kreditnog zaduženja, 13 i pol milijuna kuna. Najpovoljnija je bila ponuda Erste & Steiermärkische Bank. I ovom odlukom, dakle želimo se zadužiti za 13 i pol milijuna kuna uz kamatnu stopu koja je definirana kroz tromjesečni trezor zapis Ministarstva financija uvećan za fiksnu maržu od 0,70 %. Odnosno, efektivna kamatna stopa iznosi 0,90 % nakon otplate od 5 godina, 21 jednakih mjesečnih rata sa dospijećem prve rate kredita 31.03. 2020.- rekla je Štefančić.

Na prijedlog se osvrnuo vijećnik Šimunić koji je podsjetio da su ono što oni misle o tom kreditu kazali još prošle godine prilikom donošenja proračuna.

-U Osječkoj-baranjskoj županiji energetska obnova za 19 škola od čega su četiri srednje i 15 osnovnih škola, ukupna vrijednost iznosi 62 milijuna kuna. U prosjeku je to 3,2 milijuna kuna po školi. U Rijeci za osam osnovnih škola i šest vrtića – 11 milijuna kuna. U Brodsko-posavskoj županiji sedam osnovnih škola i jedna srednja -27 milijuna kuna. A mi za dvije škole 32 milijuna kuna zato što je to rekao projektant. Što su rekli ovi iz županije u ovim gradovima? Kakvi su to projektanti?- upitao je Šimunić.

Odgovorio mu je pročelnik Iličić koji je rekao da nisu ni spomenuli kvadrature dodavši da je sa 6000 kvadratnih metara OŠ Nikola Hribar jedna od najvećih škola po površini u Hrvatskoj.

-Ovo su projekti koji su se ozbiljno pripremali. Znači, i sa projektantima i sa radnom skupinom unutar grada. Ovdje se radi o EU sredstvima. Znači, nijedna kuna ne prođe niti se dodijeli da ne prođe rigorozne kontrole. Ovo je najveća kontrola koja postoji općenito u bilo kakvim poslovima i procedurama što se tiče javne uprave. Da ti projekti ne odgovaraju takvim stvarima, da oni koincidiraju ono što vi govorite gospodine Šimunić ti bi projekti bili odbijeni.

Dodao je Iličić da što se tiče postupka o javnoj nabavi, da je sve transparetno i javno su objavljeni svi podaci i troškovnici.

-Možete ih vidjeti koje su to stavke i to možete dati bilo kojem svom prijatelju ili građevinaru pa ćete vidjeti kakve ćete dobiti cijene. Mi smo imali puno ponuda, konkretno sedam ponuda i potvrdile su da su to procjene troškova da bi bile realne- zaključio je Iličić nakon čega je velikogoričko Gradsko vijeće i usvojilo prijedlog.

Spomenimo da je s obzirom na to kako je vijećnik MOST-a Marko Šimac svoj mandat stavio u mirovanje na njegovo mjesto došao vijećnik Damir Slojšek koji je za vrijeme sjednice i svečano prisegnuo.

Galerija slika

Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola Vijeće usvojilo izvješća o proračunu i radu gradonačelnika, odobren i kredit za obnovu škola

Podijeli