Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Holly Ringland: Izgubljeno cvijeće Alice Hart

KNJIGA TJEDNA Holly Ringland: Izgubljeno cvijeće Alice Hart

Osim što ćete uživati u opisu egzotičnih, nama dalekih krajolika, upoznat ćete bogatu australsku floru i naučiti koje su poruke skrivene u cvijeću

PODIJELITE

Prvo što će vam upasti u oči pri susretu s ovom knjigom jest njezina fizička ljepota. Od naslovnice preko unutrašnjosti korica do početka svakog poglavlja dočekivat će vas prekrasne cvjetne ilustracije, a od početka do kraja knjige, u uvodu u svako pojedino poglavlje, upoznat ćete se s 30 različitih autohtonih sorti australskog cvijeća.
U živopisnom romanu „Izgubljeno cvijeće Alice Hart“ australsko-britanske autorice Holly Ringland upoznat ćete Australiju iz nekoliko kutova: slani, morski predjeli u kojima raste šećerna trska; užaren pustinjski krajolik, kraljevstvo zemlje crvene boje; mitska mjesta australskih urođenika koja još uvijek zrače posebno privlačnom magijom. Sve su to mjesta u kojima zatječemo glavnu junakinju romana – najprije kao devetogodišnju djevojčicu koja odrasta pored morske obale, zatim djevojku koja preuzima obiteljski posao na farmi cvijeća, kao rendžericu u domorodačkom parku prirode koji u ugaslom vulkanskom krateru, u obličju cvijeća, navodno čuva samo srce drevne božice.

Još kao djevojčicu, na usamljenom imanju njezina tiha majka poučila je Alice osnovama jezika cvijeća. Naime, prema viktorijanskoj tradiciji, svaki cvijet ima značenje, što ponekad postaje jedini način da se prenese neka poruka. No Alice niti ne sluti kako je taj jezik duboko ukorijenjen u njezinoj obitelji sve dok nakon obiteljske tragedije ne stigne na bakinu farmu autohtonog australskog cvijeća. No baka smatra kako je neke istine bolje prešutjeti, a kad napokon otkrije dugo skrivane tajne, Alice će se odvažiti otputiti na vlastito životno putovanje. Na tom putu otkrivanja gotovo da će ponoviti bolnu životnu priču svoje majke, no ipak će sama sebi dokazati da je izrasla u jaču ženu no što su to bile njezine prethodnice i tako raskinuti krug nasilja, razočarenja i skrivanja tajni.

Osim što ćete uživati u opisu egzotičnih, nama dalekih krajolika, a morat ćete se snaći i u obrnutom redoslijedu godišnjih doba, upoznat ćete bogatu australsku floru i, ako budete pažljivo čitali, naučiti koje su poruke skrivene u cvijeću. Ovaj će vas roman natjerati i da promislite o tome kako je ponekad lako jasno vidjeti trun u tuđem oku, a ne vidjeti brvno u svome. I tome kako pronaći hrabrost da se othrvamo sudbini koju su nam namijenili drugi i otkrijemo svoj put.