Novosti Sport Događanja

Osigurano milijun kuna kako bi Srednja strukovna postala dio Regionalnog centra kompetentnosti

27.06.2019. / Romana Šimek

Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo Srednju strukovnu školu Velika Gorica regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru strojarstva, Zagrebačka županija, odlukom župana, počela je u svibnju ove godine s pripremom projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0“. Projekt će, do 30. rujna ove godine, biti prijavljen na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za bespovratna sredstva za uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti.

-Što time želimo? Integrirati i implementirati nove tehnologije u obrazovni proces, kao što su ispitivanje i toplinska obrada materijala, 3D skeniranje i printanje, oblikovanje i konstruiranje proizvoda pomoću računala, projektiranje i programiranje tehnoloških postupaka i proizvodnog procesa, obrada na numerički upravljanim alatnim strojevima, upravljanje robotima i robotiziranim sustavima u proizvodnji...-, na sastanku ravnatelja srednjih strukovnih škola, poduzetničkih potpornih institucija, HZZZ-a, gospodarstvenika i župana Stjepana Kožića, pobrojao je voditelj projektnog tima Krunoslav Pilko. Za pripremu i prijavu projekta na javni poziv Ministarstva Županija je osigurala gotovo milijun kuna.

-U konačnici, želimo da naš regionalni centar kompetentnosti bude na razini 21. stoljeća, da strukovno obrazovanje dobije mjesto koje sada nema, da se djeca obrazuju prema potrebama tržišta rada i da kada završe strukovno školovanje odmah mogu primijeniti ono što su naučili-, rekao je župan Kožić.

Regionalni centar kompetentnosti bit će organiziran kao jedinstveni centar kojega čine tri centra izvrsnosti. Srednja strukovna škola Velika Gorica bit će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robitiku. Projektom je, uz ostalo, predviđena dogradnja svih triju škola, kao i nabava strojeva kojima će se, tijekom praktične nastave, simulirati proizvodni procesi. Okvirnim troškovnikom predviđeno je da za uspostavu regionalnog centra kompetentnosti treba osigurati oko 70 milijuna kuna, a nakon što se uspostavi, narednih pet godina on treba biti i financijski održiv, drugim riječima treba osigurati i sredstva za njegov 'hladni pogon'.

-Moramo osigurati da strukovne škole djeci postanu privlačne i da učenik, kada završi obrazovanje, ima poduzetničke kompetencije. Želimo strukovne škole u lijepom okruženju, s najboljom opremom i programima koji nam trebaju za život. Kroz centre kompetentnosti školama moramo dati „vjetar u leđa“. Moramo, do 2023., imati nove programe u smislu potreba poslodavaca, novu opremu, nove uvjete rada... Za sve to sredstva su osigurana, a ako ih ne iskoristimo sami ćemo biti kriv-, rekao je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo.

Podijeli