Novosti Sport Događanja

Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije

29.06.2019. / Romana Šimek

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja - Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, 27. lipnja 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. 

Ovogodišnji grad domaćin obilježavanja Dana branitelja je grad Velika Gorica, a sama centralna svečanost održala se u Parku dr. Franje Tuđmana. 

-Prisjećamo se ovog povijesnog dana kada je uz rijeku Kupu postrojena 2. A Brigada Zbora Narodne Garde - Gromovi. U obrani Hrvatske sudjelovalo je preko 30 tisuća branitelja iz Zagrebačke županije, želimo da se nikad ne zaboravi da su mnogi od njih dali život za Hrvatsku- poručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, dok su istovremeno dijelovi postrojbe u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju. Razmještaj njezinih postrojbi odredio je daljnji ratni put brigade. Sudjelovali su između ostalog i u obrani Karlovca, Duge Rese, Topuskog. 

U borbama na Banovini, branili su Petrinju, Sisak, Glinu, Viduševac, Komarevo, Sunju. Tijekom 1991. godine u “bitci za Farkašić” oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Uz to, Gromovi su sudjelovali i u operacijama deblokade južnog bojišta i oslobađanju Dubrovnika.

U ime domaćina okupljene je srdačno dočekao i pozdravio i sam gradonačelnik Dražen Barišić, istaknuvši zadovoljstvo što je Velika Gorica ove godine grad u kojem se okupljaju branitelji s područja cijele županije te što se njeguje sjećanje na žrtvu i njihovo djelovanje u ratnim godinama. 

-Hvala na svemu čime ste pridonijeli obrani i stvaranju Republike Hrvatske, sve vas treba ohrabriti i da danas, ali i u budućim vremenima da na temelju svih onih vrijednosti koje su nas vodile u 90. - da očuvamo i gradimo svoju zemlju, nastavite tim putem, braneći svoj narod i ljubeći Boga i svoje bližnje- poručio je gradonačelnik Barišić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec podsjetio je branitelje na poznatu misao dr. Franje Tuđmana kojom je istaknuo posebnu važnost sloge, kao ključnog elementa u stvaranju i obrani slobodne Hrvatske zemlje. 

-Ta sloboda podrazumijeva da se uvijek čuva, brani, utvrđuje i podiže jačanjem gospodarskih okvira, jačanjem administrativnog kapaciteta. Kad to učinimo, onda će sve ove strašne žrtve koje smo podnijeli u Domovinskom ratu imati puni smisao. Navik on živi ki zgine pošteno, sjećamo se naših branitelja, oni nikad umrijet neće- poručio je Krupec.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je na riječi umirovljenog generala Janka Bobetka Republika Hrvatska će na odnosu prema veteranima Domovinskog rata proći ili pasti ispit, a dragi moji prijatelji, nemojmo si dozvoliti na tom ispitu padnemo, nego uložimo dodatnu snagu i napore i kroz ovakve oblike okupljanja i međusobno razumijevanje, izgradimo zemlju onakvu kakvu smo željeli, na temelju ideala kojih su imali naši predci, a onakvu na kakvu trebaju biti ponosni naši budući naraštaji- poručio je ministar Medved. 




Galerija slika

Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije Okupljeni branitelji iz Zagrebačke županije

Podijeli