PROTUPRAVNI PREKID TRUDNOĆE

GINEKOLOZI OSUĐENI ZBOG TRI ILEGALNA POBAČAJA U IVANIĆ GRADU Kazne zatvora zamijenjene su im dobrotvornim radom, policija odaslala apel

Ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX

Zbog tri ilegalna pobačaja koja su odradili trudnicama u poliklinici u Ivanić Gradu, na velikogoričkom Općinskom sudu nepravomoćno su osuđeni ginekolog Z.K. (55) te asistentica N.K. (52).

Prema presudi na koju je tužiteljstvo najavilo žalbu, ginekolog je osuđen na godinu dana zatvora, međutim kazna mu je pretvorena u rad za opće dobro, a pritom mu je izrečena i sporedna novčana kazna od 250 dnevnih iznosa što u njegovom slučaju iznosi 41.666,66 kuna. Njegovoj pomoćnici je dosuđeno pak 11 mjeseci zatvora, ali ni ona neće vidjeti zatvorsku ćeliju obzirom da joj je isto sankcija zamijenjena dobrotvornim radom. S obzirom da se tijekom istrage otkrilo da su za tri pobačaja u džep stavili 7500 kuna, taj iznos im je oduzet jer potječe od kaznenog djela protupravnog prekida trudnoće.

Optužnica ih je teretila da su tijekom 2018. godine, točnije 19. ožujka, 5. travnja te 21. lipnja u ginekološkoj ordinaciji ivanićgradske poliklinike, a prema ranije dogovorenom terminu s pacijentima i na njihov zahtjev, obavili prekide trudnoće. Sve su to odradili, smatra tužiteljstvo, protivno članku 17. Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, a ujedno su bili svjesni da u poliklinici nisu ovlašteni obavljati abortuse jer poliklinika nema status bolnice.

Inače, na ovom slučaju radili su policijski službenici Odjela maloljetničke delinkvencije i Službe općeg kriminaliteta u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici i Službom zdravstvene inspekcije.

A nakon ovog otkrića, policija je odaslala apel kako je "prekid trudnoće na zahtjev pacijentice legalan i dostupan u ovlaštenim ustanovama do 10. tjedna trudnoće i obavlja se u 29 bolničkih zdravstvenih ustanova među kojima su i dvije privatne". Također, policija je upozorila i da "obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama predstavlja kazneno djelo i nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu" pa stoga pozivaju građane koji imaju saznanja o takvim protupravnim radnjama da im se obrate na telefon 192 ili putem elektronske pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:01