Dan općine Farkaševac

Održavanje komunalne infrastrukture te sanacija i adaptacija objekata javne namjene najvažnija su zadaća lokalne samouprave. Stoga je Općina Farkaševac u proteklome razdoblju, rekao je općinski načelnik Dražen Draganić u prigodi njezina dana, uredila unutrašnjost i fasade na društvenim i vatrogasnim domovima u Bolču, Prašćevcu, Ivančanima i Majuru, dok je dom u Kablu dobio novu kuhinju i grijanje. Grijanje je uvedeno i u domove u Gornjem Bolču, Prašćevcu i Žabnici. Iznimno bitno za ovu općinu je i nedavno otvorenje brze ceste od Vrbovca do Farkaševca. Općina, dodao je načelnik, ide i ukorak s novim tehnologijama, pa je tako u okviru inicijative WiFi4EU osigurala bespovratna sredstva za besplatni pristup Internetu na desetak javnih mjesta.

„Također, pripremamo dokumentaciju za javnu nabavu za gradnju i opremanje dječjeg vrtića, projektiranog za 42-je djece. Vrijednost projekta je oko 6 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U pripremi je i dokumentacija za javnu nabavu za modernizaciju postojeće javne rasvjete, za što nam je Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo 200.000 kuna“, rekao je Draganić, dodavši da je u tijeku gradnja reciklažnog dvorišta, vrijednosti 2,5 milijuna kuna, a za što je sredstva najvećim dijelom osigurao Fond za zaštitu okoliša.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, u obraćanju prisutnima, Draganić je rekao i da je pri kraju postupak donošenja Urbanističkog plana uređenja turističke zone Kabal, koji će omogućiti gradnju dvadesetak objekata turističke namjene, gradnju kampa te sportsko-rekreacijskih i pratećih ugostiteljskih sadržaja. Istaknuo je i dobivenu suglasnost na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

U ime Županije, svečanosti je prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ove općine poručio je da bude okupljena oko bitnih ciljeva 'koji život znače'.

„Rad za opće dobro neka vam bude na srcu“, rekao je Mikuljan, dodavši da sve javne politike koje se oblikuju u Općinskom vijeću i izvršnoj vlasti trebaju ići ususret egzistencijalnome.

„Ususret čovjeku, na rubove društva gdje vladaju izazovi svih vrsta“, rekao je. Naglasio je i da je Županija od 2001. do danas uložila u ovu općinu oko 14,5 milijuna kuna. Rekao je i da šest godina nakon ulaska Hrvatske u EU, sve naše općine i gradovi od toga imaju samo benefit.

„Volio bih da jednako tako kako 'posežemo' za novcem EU, posežemo u svojemu radu i za vrijednostima Europske unije“, zaključio je Mikuljan.