Novosti Sport Događanja

[VIDEO] Gorica ispustila prednost, remijem 'zadovoljni' i Jakirović i Toplak

21.07.2019. / Damir Žbulj

Više od 1500 gledatelja došlo je na Gradski stadion pogledati kako će Gorica izgledati na otvaranju nove prvoligaške avanture, nakon što je prošlu sezonu završila na sjajnom petom mjestu, tri boda manje od pozicije koja je vodila u Europu.

Ipak, nije to bila prošlosezonska Gorica. Trener Sergej Jakirović imao je velikih problema u sastavljanju početne postave, bez 'kartoniranog' Lovrića, ozljedama načetih Suka, Zwolinskog i Čabraje, bez Farouka Miye, koji je dobio dodatni odmor nakon odličnog nastupa za Ugandu na Afričkom kupu nacija, jednostavno nije bilo prostora za više od remija (1:1) s Interom u prvom dvoboju sezone.

Ispred kapetana Kahline priliku je, uz Musu, Jovičića i Špičića dobio novopridošli stoper Ćelić, u veznoj liniji u 'vatru' je morao mladi Hrvoje Babec, a Ndiayu je u ofenzivi 'pomagao' Mathieu, koju se mogao proslaviti u ovom susretu, međutim, zapucao je nekoliko izglednih prilika koje su mogle usmjeriti utakmicu na stranu velikogoričkog prvoligaša.

 

Uspavanku je u prvom poluvremenu prekinuo pogodak Maslowskog, koji je u 36. minuti iz slobodnog udaraca iznenadio vratara Intera Freliha, koji je prije početka sezone stigao iz Slovenije i odmah preuzeo 'jedinicu' od Matkovića.

U nastavku je Toplak krenuo ofenzivnije, uveo je Mamuta, što mu se isplatilo već u prvom napadu nakon njegova ulaska na travnjak. Nakon sjajne akcije, ali i slabe reakcije obrane Gorice, ubačaj s lijeve strane u prekrasan pogodak pretvorio je Bosec.

 

Gosti iz Zaprešića su u narednim minutama zagospodarili terenom, imali su nekoliko izglednih situacija za totalni preokret, no, nisu uspjeli konkretizirati svoja nastojanja. Točnije, Kahlina je sjajno obranio 'zicer' Mamutu.

Goričani su u posljednjoj četvrtini susreta pak imali više pravih šansi za tri boda, ali na kraju je rezultat ostao poravnat.

"Bili smo u otvaranju utakmice oprezni i mi i oni. Vidjelo se kako su noge još teške nakon priprema, što je i normalno. Poveli smo, dosta sretno i spretno, njihov vrata je ubacio loptu u svoj gol. Dogovor je bio u svlačionici da odigramo još malo agresivnije. Nije to bilo niti tako loše. Imali smo svoje šanse, a primili smo gol nakon što nismo uspjeli napraviti taktički prekršaj," analizirao je dvoboj Jakir.

"Nismo pokrili igrača koji je na drugoj stativi bio sam, samcat i bilo je jasno kako će njemu ići lopta. Nakon toga smo malo pali u neku 'rupu', narednih desetak minuta, što je i normalno. Napravili smo zamjenu, ušao je Maloča da osvježi vezni red. No, sve dalje što sam možda i htio mijenjati, pogotovo u ofenzivi, jednostavno nisam imao koga ubaciti u igru," dodao je. 

"Imali smo dosta problema pred utakmicu i moram svojim igračima skinuti kapu, dali su sve od sebe." 

"Imali smo dosta šansi, koje Mathieu i Sherif nisu uspjeli realizirati i na kraju smo njihovog vratar prometnuli u junaka susreta. Ne mogu biti nezadovoljan s Justinom, jer se ipak nalazio u šansama. Moramo sada gledati prema naprijed, molim Boga da nam se vrate ozlijeđeni igrači..."

Toplak je imao svojih problema s ekipom na otvaranju sezone, u početnih 11 bilo je čak sedam novih igrača, ako među njih ubrojimo povratnike Mazalovića i Mlinara. Inter nije izgledao loše, dapače, Vego i Galić apsolutno su opravdali ukazano povjerenje, dok se ofenzivnija uloga Boseca na krilu pokazala kao pun pogodak. Doslovno.

"Prvo poluvrijeme smo maksimalno držali sve pod kontrolom. Gorica nam nije priprijetila, zabili su sretno taj gol. Bila je to uspavanka, ali smo čvrsto držali, bez ikakvog stresa, tu 'nulu'. Ipak smo težili više igri. Morali smo u drugom poluvremenu više riskirati, ići agresivnije prema naprijed, ofenzivnije. I to nam se isplatilo," smatra trener gostiju Toplak. 

"Ipak, morali smo tada prelomiti utakmicu, Imali smo dvije velike šanse, mamuta i Coneva. Na kraju smo mogli i primiti gol, izgubiti, tako da je na kraju rezultat potpuno realan."

Optimističan je glede nastavka sezone: "Nakon 'autobusnog kolodovora' i puno odlazaka i dolazaka igrača mislima da opet imamo i glavu i rep. Bit ćemo 'tvrd orah' svima."

"Meni je jako bitno da smo funkcionirali kao ekipa. Pojedinačno ćemo još više srasti, a sigurno je i da ćemo dovesti još neke igrače. Jako je bitno da ovi igrači vide da se mogu 'pofajtati' s jednom agresivnom ekipom kao što je Gorica i da se mogu bez problema s njima nositi i taj bod je sigurno veliki poticaj nama za dalje."

Gorica u idućem kolu ponovno igra pred svojim navijačima, u goste u nedjelju stiže snažni Osijek, dok će Inter u Zaprešiću dočekati Prelecovu Istru 1961.

"Osijek se po meni najviše pojačao, jer se vidi da su ciljano dovodili igrače. Suvereno su otvorili prvenstvo, no, mi imamo tjedan dana da se pripremimo, pred nama je nova utakmica i novo dokazivanje," dodao je Jakirović za kraj. 

 

HNK GORICA: Kahlina, Musa, Ćelić, Jovičić, Špičić, Babec (Maloča 66'), Marina, Maslowski, Dvorneković (Krizmanić 87'), Mathieu (Ljubisavljević 90'+2), Ndiaye. Na klupi: Čović, Išek - Čabraja, Suk, Čepo, Periša.

NK INTER ZAPREŠIĆ: Frelih, Galić, Tatomirović, Grgić, Vego, Mazalović, Mlinar, Serderov, Bosec (Barić 89'), Conev (Postonjski 83'), Mitrović (Mamut 56'). Na klupi: Matković, I. Čeliković, Ljubić, Nekić.

(Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Podijeli