TRAGEDIJA U VELIKOJ GORICI

VIDEO: POLICIJA OTKRILA TOČAN UZROK POŽARA U KOJEM JE POGINUO MLADI VATROGASAC 'Vatra je izbila na balkonu, vještaci su utvrdili i što ju je izazvalo'

 
U sredini: Ivan Galeković
 Davor Pongračić/CROPIX; Josip Škof; Željko Puhovski/CROPIX

Požar u kojem je u subotu poginuo velikogorički policajac Ivan Galeković (24) izbio je na balkonu stana na 1. katu zbog kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina, izvijestila je policija.

"Obavljenim očevidom koji su proveli policijski službenici Ekipe za očevid Policijske uprave zagrebačke u suradnji s vještacima Centra za forenzička istraživanja, ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić utvrđeno je da je požar najvjerojatnije izbio na balkonu stana na 1. katu stambenog objekta, a prema mišljenju vještaka zbog kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina odloženih na tom mjestu.

Zbog požara došlo je do oštećenja inventara u pet stanova i uništenja krovišta kuće. Materijalna šteta je neutvrđena, cijeni se većom", navodi se u policijskom priopćenju.

Velikogorički vatrogasac podlegao je ozljedama u subotu oko 19 sati na KBC-u Zagreb.

FOTOGALERIJA: Velika Gorica zavijena u crno nakon pogibije vatrogasca

'Svi smo u šoku, znamo ga od malih nogu, kao dječak je bio uz oca, koji je bio vatrogasac kod nas'

Nekolicina vatrogasaca okupljenih ispred vatrogasnog doma Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, sjede, ulaze i izlaze iz zgrade, ali vlada bolna tišina.

Nema ni žamora. Šok zbog stradavanja mladog kolege i prijatelja tijekom intervencije prethodnoga dana više je nego vidljiv na njihovim licima. Tu je i zapovjednik JVP Velika Gorica Borislav Turan. Razgovara s novinarima, ali riječi teško izlaze iz njega.

- Ne znam što bih vam rekao, nitko od nas. Mi smo mala zajednica, mala postrojba, i svi smo u šoku.

Nikome sada nije do razgovora. Ivan je kratko bio kod nas kao profesionalni vatrogasac, dvije godine, ali svi smo ga dugo poznavali jer je od rane mladosti uz oca koji je naš vatrogasac bio kod nas - kazao je zapovjednik Turan dodajući da se radilo o sjajnom i predanom mladiću.

U predvorju vatrogasnog doma na stolu je postavljena fotografija tragično preminulog Ivana Galekovića (24), s crnom vrpcom u gornjem kutu. Ispred slike buket bijelih ruža, uokolo pregršt lampiona i vatrogasna kaciga s prezimenom Galeković. Kolege i prijatelji opraštaju se od mladog vatrogasca.

Velika Gorica, 210719.
Ulica Mate Lovraka 37.
U velikom pozaru obiteljske kuce u kojoj je doslo do vece eksplozije, smrtno je stradao 24-godisnji vatrogasac za vrijeme intervencije a policijski sluzbenici obavljaju ocevid.
Na fotografiji: svijece i cvijece za poginulog vatrogasca.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Svijeće i cvijeće za poginulog vatrogasca

Nitko od njegovih kolega, tijekom iznimno zahtjevne intervencije gašenja požara u obiteljskoj kući u Ulici Mate Lovraka 37 u Velikoj Gorici, nije vidio gdje se Ivan Galeković nalazio i pod kojim se okolnostima našao okružen gustim dimom.

Prema izvješćima policije i Hrvatske vatrogasne zajednice, požar na spomenutoj adresi izbio je u subotu oko 16 sati. Na intervenciju su, uz vatrogasce JVP Velika Gorica, stigli i vatrogasci iz DVD-ova Kurilovec i Gradići.

Naknadno su u ispomoć, zbog zahtjevnosti intervencije, došli i vatrogasci iz JVP Grada Zagreba.

Susjedi su govorili da su se nakon izbijanja požara začule i eksplozije, koje su dovele do naglog širenja vatre. Vatrogasci nam kažu da nakon njihova dolaska i početka intervencije nije bilo nikakvih eksplozija.

Međutim, pri gašenju krovišta kuće došlo je do kobnog događaja čije okolnosti tek treba rasvijetliti. Prema prvim informacijama, u jednom trenutku urušio se dio krovišta te je na 44-godišnjeg vatrogasca, navodno, pala greda.

Je li urušeni dio krovišta blokirao odstupnicu Ivanu Galekoviću, koji je uslijed toga ostao zarobljen u dimu, ili se dogodilo nešto drugo, za sada se može samo nagađati. (Željko Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:40