Home Izdvojeno NA KUPI ME POKUPI Dečki se družili, ženske spekle fine štrudle

NA KUPI ME POKUPI Dečki se družili, ženske spekle fine štrudle

Ovo je tek jedna u nizu manifestacija u okviru "Ljeta na Kupi", a slijede još sportski, ali i fini gastronomski sadržaji...

PODIJELITE

Pokupski susreti samaca ni ovaj, 6.put, nisu iznevjerili. Lijepo sunčano vrijeme, rijeka Kupa i brojni zanimljivi sadržaji u organizaciji Žena iz Pokupskog sigurno su bili dodatan bonus i pravi mamac za sve posjetitelje kojih je svake godine sve više.

Stanovništvo odumire, treba nešto poduzeti

Ovaj put 500-tinjak ih je posjetilo Kupu, među njima i gosti iz svih dijelova Hrvatske, pa čak i gosti iz Šibenika, govori na m zadovoljno glavna „ženska“ Zorica Šestak. Ona i članice Kluba žena, u suradnji s Općinom Pokupsko osmislile su bogat program, a sve je počelo s ciljem da održe populaciju i natalitet u selima na Kupi. „Kad smo shvatile da nam općina odumire, da se svakih deset godina stanovništvo smanjuje za oko 10 posto, znale smo da nešto moramo poduzeti. Osim toga, kod nas su oko 20 posto muškog stanovništva starijeg od 30 godina samci, nikad se nisu ženili pa smo im htjeli dati priliku da se s nekim zbliže, da nekog upoznaju, popiju kavu…“, govori nam Zorica. Ne znamo jesu li popili kavu ali znamo sigurno kako su jeli finu domaću štrudlu. Žene su organizirale natjecanje u pripremi najbolje štrudle, jer na koncu konca moraju se i buduće „udavače“ pokazati kao vrsne majstorice u kuhinji. Prvo mjesto osvojila je Vera Bedek, a slijede je Jelena Pavić i Irena Ivšek. „Bome, žene znaju mesiti štrudle! Imaju kvaliteta da si nađu dobrog muža“, zaključuje naša sugovornica.

A nakon čašice razgovora (pa i finog domaćeg vina) i specijaliteta uslijedile su stare seoske igre, fakinarije, u kojima su se mogli iskušati i stari i mladi koji su se vozili u tačkama, potezali uže, a vrhunac večeri bio je nastup plesne skupine Varuna, trbušnih plesačica sa sabljama. „Impresije ljudi su odlične, svi su zaista uživali, a mi smo lijepo promovirali naš kraj, našu Kupu i prezentirali se kao dobri domaćini, spremni za nova upoznavanja i druženja“, zaključuje Zorica.

Ljeto na Kupi uz niz manifestacija

Manifestacija Na Kupi me pokupi samo je jedan u nizu onih koje će obilježiti „Ljeto na Kupi“. Prethodio joj je Kupski plov- veslanje od izvora do ušća Kupe, a spremaju se ovdje i neke druge zanimacije. „Nudimo događanja za sve posjetitelje, a osim sportskih sadržaja bit će tu i pravih gastronomskih specijaliteta“, mami nas načelnik općine Božidar Škrinjarić. I zaista, slijede sportski susreti na Kupi za sve generacije, a uz nogomet na asfaltu ili travi zaigrat će i odbojku na pijesku. Posebno fina bit će Ribarska noć. „Kuhat ćemo fiš paprikaš, šarana na rašljama, a ako ga uhvatimo- i pohanog soma“, govori Škrinjarić. Dovoljno razloga da se ovo ljeto zaputite u Pokupsko. Ako i propustite koji od sadržaja uvijek se možete uživati u ljepotama prirode i okupati se u toploj, lijepoj i čistoj rijeci Kupi.