oprezno s tekućinama

Što nikako ne smijete držati na balkonu? Vatrogasni zapovjednik upozorava na najčešće zamke

23.07.2019 u 13:16

Bionic
Reading

Uzrok požara u Velikoj Gorici u kojem je poginuo vatrogasac bila je kemijska reakcija lakozapaljivih tekućina odloženih na balkonu. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Soša objasnio je što sve može biti uzrokom požara

'To je u kućanskoj primjeni benzin za kosilice ili benzin za pumpe. To ljudi znaju držati na balkonu. Isto tako, lakozapaljivi plinovi poput propan-butana, upaljača te raznorazni sprejevi. Znamo da se na velikoj temperaturi svi plinovi šire, da može doći do eksplozije i samim time do požara', objasnio je zapovjednik Željko Šoša za Novu TV.

Uzrok požara mogu biti i zrcala, odnosno staklo koje u doticaju sa sunčevim zrakama može uzrokovati požar.

'Ponekad, znam da je to rijetko, ali se događa, sunce udara u jednu točku i stvori se leća i iako to tuče u jednu točku, ako se nađe neka zapaljiva tvar u blizini, može doći do požara', naveo je te dodao da na zapaljenje ne utječe samo temperatura, nego i vjetar i niz drugih faktora.

Podsjetimo, policija je utvrdila da su uzrok požara u Velikoj Gorici koji je izbio na balkonu stana na prvom katu kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina odloženih na tom mjestu. U požaru je oštećeno pet stanova i uništeno krovište kuće. Osim materijalne štete, u požaru je smrtno stradao vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica Ivan Galeković.

  • +17
Požar u stambenoj kući u Velikoj Gorici izbio je na balkonu stana na prvom katu kemijskom reakcijom lakozapaljivih tekućina odloženih na tom mjestu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL