Počela gradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb – Istok

Investicija vrijedna 883,8 milijuna kuna

Počela je gradnja Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“, financijski dosad najznačajnijega infrastrukturnog projekta u Zagrebačkoj županiji. Vrijedan je 883,8 milijuna kuna, a obuhvaća područje četiri grada i deset općina u istočnom dijelu županije. Radovi su počeli u Ivanić-Gradu.

„Od kada sam na čelu Županije, borim se da ljudima na istoku županije uvedemo vodu u kuće, jer to više nije pitanje civilizacijskog dosega, nego imperativ života i napretka u budućnosti. Svjestan sam da žitelji realizaciju ovoga projekta čekaju dugo, no treba reći da se on nije mogao ostvariti bez financijske pomoći europskih fondova. Stoga, za Županiju je danas veliki dan!“, prigodom početka radova rekao je župan Stjepan Kožić. Podsjetio je da se o ovome projektu priča već četrdesetak godina, no ozbiljnije se počeo pripremati 2007. kada je donesena odluka o osnivanju Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o.

„Drugi važan datum je 1. srpnja 2016. kada smo donijeli odluku o prijenosu udjela Zagrebačke županije u ovoj tvrtki na gradove i općine te objedinjavanju svih trgovačkih društava koja su se, u istočnom dijelu županije, bavila vodoopskrbom i odvodnjom, a čime su se stekli uvjeti za prijavu projekta na natječaj za bespovratna europska sredstva“, rekao je župan. Dodao je da se gradnjom vodoopskrbnoga sustava šalje i poruka potencijalnim investitorima da dođu ulagati u područje Zagrebačke županije.

„Realizacijom ovoga projekta gotovo sva kućanstva u istočnom dijelu županije moći će se priključiti na javni vodoopskrbni sustav, a nestat će i sada veliki gubici na vodovodnoj mreži, ova će investicija imati i veliki efekt na gospodarstvo, posebno u sektoru građevine“, dodao je župan.

Od ukupne vrijednosti investicije - 883,8 milijuna kuna, prihvatljivi trošak za EU sufinanciranje iznosi 707,1 milijun kuna. Iz Kohezijskog fonda EU osigurano je 483,9 milijuna kuna, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, kao nositelj projekta, osigurat će 44,6 milijuna, dok će se iz proračuna RH i proračuna Hrvatskih voda izdvojiti po 89,2 milijuna kuna.

„Sva sreća, postali smo članica EU i napokon smo mogli osigurati sredstva za realizaciju ovoga projekta. Počeli smo u Ivanić-Gradu, gdje ćemo rekonstruirati oko 46 kilometara postojeće mreže. Kroz mjesec dana radovi počinju i u Dugom Selu, kroz dva mjeseca u Svetom Ivanu Zelinu, potom kreću radovi na vodocrpilištu Kosnica, a do kraja godine počet će i u Vrbovcu“, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje, dodavši da će se radovi odvijati kroz naredne četiri godine.

Svečanosti, kojom je obilježen početak gradnje vodoopskrbnog sustava, prisustvovali su, uz ostale, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije „Zagreb-istok“ proglašen je početkom 2018. strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.