Novosti Sport Događanja

Počinje Matičina Ljetna škola hrvatskog folklora

01.08.2019. / Romana Šimek

Počinje Matičina Ljetna škola hrvatskog folklora. Program će polaznicima, od 1. do 12. kolovoza , približiti voditelj ŠHF-a prof. Andrija Ivančan koji vodi plesnu sekciju. Uz njega voditelj tamburaške sekcije Tibor Bün s gostom predavačem maestrom Sinišom Leopoldom, kao i voditelj sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić. Voditeljica projekta je mr. sc. Snježana Jurišić.

U Zadru će se obučavati narodni plesovi, glazba i pjesme Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. 

Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnog pisma te nošnje panonskog područja.

Dvoje sudionika Ljetne škole folklora članovi su KUD-a Stari Grad Lukavec, a to su Karla Šiprak i Dorian Gašpert.

-Lijepo se zabavite i vratite nam se s puno novih znanja o plesovima, nošnjama, tradicijskim glazbalima i napjevima lijepe naše Hrvatske- poručili su im kolege iz KUD-a Stari grad Lukavec.

foto: Facebook

Podijeli