Novosti Sport Događanja

Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana

06.08.2019. / Petar Brnada

Mladi četveročlani tim čiji je ponosni voditelj dobro poznato velikogoričko lice, Mario Dilberović, uspio je u realizaciji svoje jedinstvene interaktivne slikovnice naslova 'Pia Mia' koja predstavlja spoj fizičke slikovnice i virtualnog svijeta, a svojim sadržajem i aktivnostima potiče cjelokupan razvoj djece.

Kako nam na samom početku razgovora otkriva Mario, mladi logoped te nekadašnji predsjednik Goričkog kluba mladih, ideja je nastala djelovanjem na portalu Logoped.hr, gdje su kroz različite interakcije s roditeljima shvatili da je u današnjem digitalnom svijetu vrlo važno stvoriti interes za rani tiskovni materijal. Svoju ideju predstavili su još na prošlogodišnjem natjecanju mladih poduzetnika Startup VG-u gdje su sa svojim novoosmišljenim portalom logoped.hr odnijeli pobjedu.

-Spoj fizičke slikovnice i virtualnog svijeta koji je sveprisutan i, sve češće nužan, doveo nas je do razvoja ideje o slikovnici koja svojim sadržajem potiče cjelokupan razvoj djeteta uz proširenu stvarnost. Dijete uči uz slikovnicu, a paralelno uživa u virtualnom svijetu koji nudi sadržaj osmišljen od strane stručnjaka i kroz koji, također, uči- otkriva Mario koji je cijelu priču osmislio s kolegicama Ozanom Čipčić, Lucijom Kuvačić i Danijelom Matulić.

Kako nastavlja, sama ideja o slikovnici koja je namijenjena djeci i prilagođena njihovoj dobi nastala je za vrijeme studija kada su proučavajući materijale za logopedsku terapiju utvrdili kako nedostaje upravo informacija kojoj dobi je namijenjena priča.

-Tržište slikovnica zasićeno je, ali iz iskustva smo uvidjeli kako roditeljima upravo ta informacija nedostaje. Sami projekt pisanja priče i ilustriranja otpočeli smo prije godinu dana. Nakon mnogo rada, korigiranja i testiranja došli smo do željenog proizvoda sa svim karakteristikama koje smo u idejnoj fazi osmislili- pojašnjava Mario.

Slikovnica je vrlo jednostavna za korištenje, što nam potvrđuje i Mario. Naime, uz klasičnu tiskanu slikovnicu roditelji na mobilni uređaj instaliraju aplikaciju (dostupnu na Android i iOS mobilnim platformama). Prilikom čitanja priče prema označenim stranicama usmjere svoj mobilni uređaj i pritom im se unutar aplikacije otvori odgovarajući sadržaj. Iako neke slikovnice s proširenom stvarnošću postoje, na našem ih tržištu nema mnogo, dodaje Mario.

'Roditeljski kutak' kao novost

Posebnost je ove slikovnice što je napisana od strane stručnjaka za komunikacijski i jezično-govorni razvoj koji su osmislili slikovnicu koja uz samu priču nudi i sadržaje za roditelje, na način da ih upoznaje s miljokazima dječjeg razvoja za određenu dob kroz lik Pie Mie u slikovnici. Ovaj “roditeljski kutak” novost je na tržištu u ovakvoj vrsti slikovnica.

Što se tiče uzrasta kojemu je namijenjena, trenutno izdana slikovnica "Pia Mia u parku" namijenjena je djeci od 3 do 5 godina. Kako nam otkriva Mario, priča je to o djevojčici koja s mamom odlazi do parka, susreće svoje prijatelje i igra se s njima, a unutar aplikacije vaša djeca mogu pristupiti raznim dodatnim sadržajima, igrama i aktivnostima koje potiču cjelokupan razvoj.

Dok čitate ovaj tekst i razmišljate o slikovnici zasigurno ste se zapitali zašto baš ime Pia Mia. I za to postoji vrlo dobar, i itekako stručan naziv.

Naime, ime Pia Mia savršeno odgovara cjelokupnoj ideji ove slikovnice. Sastoji se od glasova koje djeca vrlo rano počinju uspješno izgovarati, a uz to se ime rimuje zbog čega je naslov brzo pamtljiv, a ujedno potiče djetetovu fonološku svjesnost, jednu od predvještina čitanja, stručno nam objašnjava Mario.

Uskoro novo izdanje

Na hrvatskom tržištu trenutno možete pronaći jednu slikovnicu no kako doznajemo, drugu slikovnicu (za uzrast od 5-7 godina) mladi kreativni tim planira izdati do kraja godine, a zatim im je, kako kažu, plan proširiti se na vanjsko tržište; za početak na englesko, a potom i na španjolsko tržište.

-Ova dva jezika otvaraju brojna tržišta Europi i Americi, što nam je i krajnji cilj – slikovnicu učiniti dostupnom što većem broju korisnika- kaže Mario te pritom dodaje da im je u planu da zadrže tiskana izdanja slikovnica uz popratni digitalni sadržaj jer smatraju kako je u današnjem virtualnom svijetu veoma važno njegovati kontakt s tiskanim materijalima.

Također, u jednoj od anketa koje su proveli, povratne informacije roditelja ukazuju na to kako oni ipak, još uvijek, preferiraju tiskane od digitalnih slikovnica.

Čeka se odgovor Europe

Ova uspješna mlada ekipa svoj projekt prijavila je na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora Europskog fonda za regionalni razvoj, čijim se sredstvima koja bi im omogućila plasman na vanjsko tržište, iskreno nadaju u ekipi.

-Trenutno postoje određene indikacije kako stvar ulazi u posljednju fazu te očekujemo rješenje o odabiru i prolasku druge faze projektne prijave vrlo skoro. Sami projekt vrijedan je oko milijun kuna. Ukoliko projektna prijava bude uspješna dodijeljena sredstva moramo utrošiti strogo namjenski. Prilikom projektne prijave definirali smo dugoročne i kratkoročne ciljeve, financijske projekcije i predviđanja, marketinške planove i shodno tome očekujemo kako ćemo Piu Miu za dob od 3-5 godina prevesti na engleski jezik, te razviti Piu Miu za dob od 5-7 godina kao i njezin prijevod na engleski jezik. Ova sredstva bila bi nam odlična odskočna daska na vanjsko tržište i cijelu našu poduzetničku priču učinila bi nama nevjerojatnom- uzbuđeno nam otkriva Mario.

Pršte pohvale

Da je slikovnica Pia Mia zaista pun pogodak te nešto što je uistinu korisno za djecu najbolje potvrđuju brojne pohvale i pozitivne reakcije kako roditelja i djece, tako i stručne javnosti. -Do sada smo primili samo pozitivne reakcije i od roditelja, a i od njihovih mališana.  Roditelji posebno hvale roditeljski kutak, a djeca uživaju u virtualnim igricama s Piom Miom. I struka, kao i neki od naših profesora s fakulteta hvale projekt kao nešto novo i korisno na tržištu- ponosno će Mario.

Što se tiče onog financijskog dijela, cijena slikovnice iznosi 135 kn, dok je popratna aplikacija besplatna. Na prvu se cijena možda čini dosta visokom, no u timu su nam pojasnili pravu sliku te objasnili koliko integracija svih sastavnica zapravo smanjuje troškove roditelja.

-Ukoliko gledate sa strane sama cijena mnogima se čini previsoka. No ukoliko zavirite i istražite što sve slikovnica nudi svojim „velikim i malim“ korisnicima shvatit ćete da je ona i više nego realna. Uzmimo za primjer običnu dječju slikovnicu u vrijednosti 50-ak kuna. Kada na to dodate neku od igrica koje potiču razvoj djeteta, vrlo vjerojatno da ćete ih morati preuzeti i platiti nekoliko – po jednu za sva područja razvoja. A onda, ukoliko ne želite ne provjerene informacije s interneta, kupit ćete roditeljski priručnik koji će vas koštati stotinjak kuna- detaljno priča Mario.

Slikovnica Pia Mia sada već dokazano ima veliki utjecaj na razvoj dječjih kognitivnih i motoričkih sposobnosti, a upravo je poticanje cjelokupnog razvoja djeteta cilj ove slikovnice, što cijelu priču vraća gdje je i počela.

Naime, sastavljena je od strane mladih stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila. Kroz pomno osmišljeni tekst prati i potiče motorički, socio-emocionalni, jezično- govorno-komunikacijski te kognitivni i spoznajni razvoj djeteta na način da je svaka igrica i aktivnost usmjerena na određeni aspekt neke od razvojnih domena (primjerice, igra sa spajanjem točkica potiče vizuomotornu koordinaciju).

Galerija slika

Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana Uspjeli su! 'Pia Mia' ugledala svjetlo dana

Podijeli