Novosti Sport Događanja

FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter

08.08.2019. / Petar Brnada

Radovi na izgradnji Spomen- doma velikogoričke 153. brigade HV-a koji će se nalaziti u parku pokraj vojarne u Velikoj Buni polako se privode kraju kako bi sve bilo spremno za veliko otvorenje koje će se održati na Dan brigade, 3. listopada.

Na vanjskom dijelu objekta trenutno se završava fasada na kojoj dečki iz 'Balić interijera' vrijedno rade usprkos nepodnošljivim vrućinama. No unatoč tome, sa smiješkom na licu i uz dobru voljom uvjeravaju nas da će sve biti gotovo čak i prije rokova.

Uz vanjske radove, vrši se i uređenje unutarnjeg dijela koji će sadržavati i veliku Spomen sobu, a o tijeku samih radova više nam je rekao predsjednik Udruge 153. brigade HV-a, Ivan Zagorac.

-U novom Spomen domu prikazat ćemo cjelokupni put velikogoričke brigade, od njenog formiranja, mobilizacije, okupacije Republike Hrvatske pa do završetka rata koji je okončan Olujom. Bit će tu Spomen soba koja će odavati pijetet svim žrtvama s područja Velike Gorice te jedna soba gdje će se prikazivati kratki dokumentarni filmovi o brigadi- otkriva Zagorac.

O samoj svečanosti otvorenja i programu više će se znati nakon Velike Gospe, a kako doznajemo od Zagorca, u tijeku su intenzivni razgovori kako bi sve bilo gotovo na vrijeme.

-Program će svakako obuhvaćati djecu, naime naša suradnja sa svim goričkim osnovnim školama traje već duže od 10 godina, djeca dolaze u posjetu našem spomen parku i zemunici u Pokupskom koja na njih uvijek ostavi snažan dojam- kazao je Zagorac.

Uskoro i helikopter i novi topovi

U posljednje vrijeme pojavile su se i neslužbene informacije kako će u Spomen park te uskoro i Spomen dom uskoro stići i novi eksponati, a danas nam je ta nagađanja potvrdio i predsjednik Zagorac.

Kako nam je kazao, u planu je nabava još tri vojna eksponata koja će krasiti park, a među njima se nalaze i impozantni Mi-8 vojni helikopter, te velikokalibarski top.

-Na tome se radi, ali hoćemo li uspjeti to završiti do otvorenja Spomen doma, čisto sumnjam, zato što su to dosta veliki zahvati i malo kompliciraniji procesi. No u svakom slučaju na tome aktivno radimo tako će spomenuti eksponati u što kraćem roku postati dio našeg parka- tvrdi Zagorac.

Udruga naše velikogoričke 153. brigade na čelu sa predsjednikom Zagorcem trenutno se nalazi u Glini, na području Viduševca pokraj izloženog tenka gdje je bila predaja srpsko-četničkih snaga, odnosno 21. kordunskog korpusa.

-Svake godine grad Glina 8. kolovoza obilježava taj dan, pa mi kao 153. brigada HV-a nazočimo tome. Još jedanput se zahvaljujem gradonačelniku Draženu Barišiću i svim njegovim suradnicima, zamjenicima Ervinu Kolarecu i Krešimiru Ačkaru, kao i kolegama na ostvarivanju ovog projekta, te svim ostalim sponzorima i donatorima koji su omogućili da se to odradi. Bez njihove pomoći i podrške to ne bi bilo moguće. Mi smo kao branitelji Grada Velike Gorice, a i šire, iznimno zadovoljni što ćemo imati Spomen dom koji će simbolizirati sjećanje na Domovinski rat i sve žrtve rata- završio je Zagorac.

Galerija slika

FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter FOTO: Spomen dom 153. brigade u završnoj fazi, park će krasiti i robusni Mi- 8 vojni helikopter

Podijeli