Novosti Sport Događanja

Velika Gospa: Središnje misno slavlje u četvrtak u 11 sati

12.08.2019. / Juraj Odrčić

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije pripada među najstarija marijanska svetišta u ovom dijelu Hrvatske, a prvi puta se spominje u 16. stoljeću. 

Na mjestu današnje župne crkve nalazila se do sredine 17. stoljeća mala drvena kapela sa zvonikom posvećena Blaženoj Djevici Mariji, ali se već 1630. godine spominje kao proštenjarska kapela te je bila poznata kao jedno od važnijih hodočasničkih odredišta kontinentalne Hrvatske spominjala se kao važnu zbog proštenja koja su se u njoj odražavala, ali i zbog milosti koje su vjernici dobivali putem zagovor a Majke Božje Vukovinske kojoj su dolazilihodočasnici iz Turopolja, čitave Posavine, Prigorja i okolice Siska.

Crkva je tijekom vremena puno puta dograđivana, a danas je to jednobrodna kasnobarokno – klasicistička crkva u kojoj su se čuvali brojni zavjetni darova vjernika kojima je Majka Božja Vukovinska pomogla.



Svake godine 15. kolovoza, u crkvi i prostoru oko nje, okupi se nekoliko tisuća hodočasnika kako bi proslavili blagdan Velike Gospe, glavnu svetkovinu ove župe. Tako će zasigurno biti i u četvrtak kada će se u župnoj crkvi slaviti svete mise u 7, 9 i 18 sati, dok će središnje misno slavlje na otvorenom u 11 sati predslaviti preč. Vlado Razum, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu.

Podijeli