Novosti Sport Događanja

FINA: Među deset najboljih tvrtki u županiji i gorički avioprijevoznik

13.08.2019. / Juraj Odrčić

U Zagrebačkoj županiji u 2018. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište je imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3%. Podaci govore i da je prosječna plaća zaposlenih bila 5646 kuna, analizira FINA u izvješću o poslovanju u protekloj godini.

Po ukupnim prihodima poslovanja u Zagrebačkoj županiji prednjači trgovački lanac LIDL Hrvatska d.o.o. s prometom od 5,1 milijarde kuna dok se u 10 najvećih tvrtki smjestila i Hrvatska kontrola zračne plovidbe koja je po kvalifikaciji i najveći izvoznik usluga s lanjskim prihodima na razini od 849 milijuna kuna. Ove tvrtke svoje sjedište imaju u Velikoj Gorici.

 

Uz ove dvije tvrtke koje su lani prikazale dobit u trgovini od 281 milijuna kuna, odnosno 52 milijuna kuna u kontroli zračnog prometa, u deset tvrtki s najvećom dobiti je i velikogorički avioprijevoznik Trade Air s 31 milijunom kuna dobiti. Zanimljivo je vidjeti i da deset najvećih tvrtki u županiji drže čak trećinu dobiti koje su ostvarile tvrtke registrirane na teritoriju županije.

Od deset tvrtki po ukupnom broju poduzetnika njih četiri je registrirano u Velikoj Gorici. I to LIDL Hrvatska s 2060 zaposlenih, Hrvatska kontrola zračne plovidbe sa 742 zaposlenika te tvrtka Proizvodnja MK i OSO što je zapravo postrojenje Dalekovoda s 562 djelatnika te MZLZ Zemaljske usluge, jedna od tvrtki koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, s 525 zaposlenika. Ove tvrtke zajedno s još šest najvećih poslodavaca u županiji zapošljavaju 14,10% ukupne radne snage u Zagrebačkoj županiji dok navedene četiri tvrtke zapošljavaju i trećinu zaposlenih u tvrtkama koje svoje sjedište imaju u Velikoj Gorici.

Prema predanim godišnjim financijskim izvještajima FINA je analizirala kako iz Velike Gorice posluje 1683 poduzetnika koja su lani zapošljavala 11639 djelatnika, a ostvarili su 12,4 milijarde kuna prihoda i dobit od 516 milijuna kuna čime su "gorički poduzetnici" po rezultatima poslovanja (očekivano) šesti u državi. Od ukupnih prihoda goričkih tvrtki čak 41% odnosi se na poslovanje LIDL-a.

- Na rang listi 34 grada i općine Zagrebačke županije poduzetnici Velike Gorice prvi su po broju poduzetnika (1.683), po broju zaposlenih (11.639), ukupnom prihodu (12,4 milijarde kuna), dobiti razdoblja (632,6 milijuna kuna) i po neto dobiti (516,9 milijuna kuna) - navodi FINA.

Podijeli