NASLJEDNICA

NAKON SMRTI REXA, KARLOVAC DOBIO ZAMJENU ZA POTRAŽNOG PSA Stigla dvomjesečna Foxy: 'Nije nam bilo teško odabrati, brzo smo shvatili da je baš ona ta'

Obitelj koja skrbi o vatrogasnom psu, uz pomoć donatora, dobila je zamjenu prije nego što je očekivala
 HANZA MEDIA

Nikad karlovačka obitelj Ranitović neće zaboraviti njemačkog ovčara Rexa, ali rane itekako brže zacjeljuju otkako je u njihov dom stigla Foxy.

To znači da je cijeli dom u znaku bebe belgijskog ovčara: podovima odzvanjaju njezine brze i meke šapice, ogromna uheka načule se na svaki šum, na igračkama je moguće i noge slomiti, ali najvažnije je od svega da kućom odzvanja smijeh, dok suze odraslih potiho poteku tek noću, kad se ugasi svjetlo i svi ukućani pođu na spavanje.

Tada jasnije nego ikad na oči izlaze prizori Rexa, potražnog psa DVD-a Karlovac, kojeg je u domu obitelji Ranitović, koja se o njemu brinula, tijekom provale lopov izudarao metalnom šipkom, a sirota životinja, nakon što je prvotno izgledalo kao da će se oporaviti, nakon tjedan je dana preminula.

Zaigrana beba

Nitko od ukućana nije očekivao da će nova pseća beba u njihov dom stići tako brzo, no teško je bilo odbiti ponudu obitelji Vidović iz Pokupskog, koja im je, kao utjehu, odlučila pokloniti novo štene.

Tako je u Karlovac prije nekoliko dana stigla dvoipolmjesečna Foxy, izuzetno živo i brzo štene belgijskog ovčara koje je, priča Ranitović, brzo nakon dolaska i familiji i njihovu sedmogodišnjem terijeru Čiliju pokazalo tko je gazda.

Robert Fajt / CROPIX

- Odmah je pokazala stav, da je dominantna i iznimno energična, pa je Čili sada ostao bez svoje omiljene fotelje, koju je Foxy odmah preuzela - smije se Dejan Ranitović te primjećuje da je Foxy po mnogočemu drugačija od Rexa.

Sa svoja dva i pol mjeseca već ima fizičke predispozicije na razini šestomjesečnog njemačkog ovčara, izuzetno je inteligentna i domišljata, po karakteru je oštra i iznimno dobro reagira na zvukove, a lopticu praktički ne ispušta iz usta.

- Gledamo je kako je snalažljiva i uporna i kako ne odustaje kad nešto želi postići. Recimo, kad se pokušava popeti na kauč koji joj je previsok, odmah pronađe neku nižu prepreku koju će iskoristiti kao stepenicu, što je doista fascinantno za štene koje je još u karanteni.

Kad se umori, onda poput svake bebe voli puno spavati, puno i jede i mogu reći da zahtijeva našu potpunu pažnju 24 sata dnevno. Osim toga, iznimno je privržena i prati me u stopu - smije se Dejan, koji ima namjeru Foxy od najranije dobi početi obučavati za potražnog psa.

Za razliku od Rexa, čija je obuka počela u odrasloj dobi, beba belgijskog ovčara, čim obavi sva cijepljenja i izađe iz karantene, brzo će upoznati i trenera za potražne pse koji će obitelj Ranitović uputiti u tajne te obuke, a obuka za potražnog psa radit će se na način za koji stručnjaci danas vjeruju da je najbolji pristup odgoju - isključivo uz nagrađivanje i poslastice, dakle metodom pozitivne motivacije koja je dosad i u praksi pokazala najbolje rezultate. Ranitović nam ukratko opisuje kako će otprilike izgledati njezini treninzi.

Prvi koraci

- Počinje se iz nekih jednostavnijih situacija, gdje vodič drži psa, a ona na poziv dolazi kod markirane osobe, dobiva nagradu i vraća se vodiču. Kad to svlada, onda se razdaljine između vodiča i markirane osobe počinju povećavati, uvode se i neke prepreke, markirane osobe malo se i sakrivaju sve dok pas ne prođe kompletnu obuku koja bi trebala završiti otprilike u dobi od tri godine - opisuje nam Dejan dok ga Foxy prati u stopu.

Istina, malo se i umorila s obzirom na to da su je prije novinara Jutarnjeg posjetili i novinari lokalne televizije, ali štene je preznatiželjno da bi samo tako odustalo od nepoznatih posjetitelja i igre.

To je, između ostaloga, bio jedan od razloga zbog kojih su je Ranitovići odabrali. Obitelj Vidović iz Pokupskog, naime, ponudila im je da sami odaberu štene iz legla koje im najbolje odgovara, a iako su Ranitovići dvojili između nje i još jedne kujice, prevagnula je Foxy - jer je u svemu bila prva i najbolja.

Prva im je dotrčala čim su automobilom stigli do doma Vidovićevih, u igri je bila najbrža i najspretnija, a kad su nakon dugačkog druženja svi ostali štenci od umora pozaspali, jedino je Foxy uspijevala držati oči otvorene i stalno nešto šnjofati i prtljati oko Ranitovića.

- Nije nam bilo teško odabrati, brzo smo shvatili da je baš ona ta - priznaje nam, svjestan da nakon idiličnih dana Foxyne šteneće dobi dolazi vrijeme napornog i požrtvovnog rada.

Robert Fajt / CROPIX

Posebna vrsta

Posebno je to važno baš zato što je riječ o belgijskoj ovčarki, pripadnici iznimno inteligentne, energične, ali i zahtjevne pseće vrste koja treba konstantan rad, red i disciplinu.

Belgijski ovčari po svojim su odlikama odlični radni psi, zbog čega ih se često može vidjeti u vojsci, policiji i drugim javnim službama, zahtijevaju puno aktivnosti - trčanja i hodanja - a iznimno im godi zahtjevna mentalna aktivnost.

Ženke belgijskih ovčara uglavnom narastu negdje do 25 kilograma težine, ne pripadaju u agresivne pse, ali zahtijevaju vrlo ranu socijalizaciju kako bi se što prije naviknuli na suživot s djecom i odraslima.

Kao i ovčari općenito, uvijek spavaju s jednim okom otvorenim, veliki su lajavci, pa time idealni za potražne pse.

Ranitoviće pitamo i hoće li, poučeni iskustvom s Rexom, nešto promijeniti u obuci novog psa s obzirom na to da se Rex kao potražni pas, nažalost, nije naučio braniti.

- Nikako, to što se dogodilo bila je velika tragedija, nemamo namjeru ništa mijenjati niti učiti Foxy da bi bila agresivna, a ne daj Bože da bi napadala. Nažalost, nitko od nas ne može izmijeniti ono što se dogodilo, ali nećemo mijenjati našu filozofiju - odriješit je Dejan Ranitović, kojem i dalje ne prolazi dan da se ne sjeti Rexa.

Kako bi napravio nešto u čast ovom tragično stradalom najboljem čovjekovu prijatelju, karlovački K9 tim odlučio je promijeniti logo - zaštitni znak uskoro će mu biti baš Rex, pa će simpatična glavica ovog njemačkog ovčara zauvijek živjeti uz pomoć novootisnutih majica i plakata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:17