Novosti Sport Događanja

Ostavio ih da potonu: Djeca iz kombija koji je sletio u Kupu puno su bolje, još se traga za vozačem

26.08.2019. / Petar Brnada

Djeca migranata koja su u lošem stanju primljena u sisačku bolnicu nakon slijetanja kombija u Kupu u mjestu Slatina Pokupska koje se dogodilo protekle nedjelje, jutros su puno bolje te se očekuje njihove puštanje iz bolnice.

Podsjetimo, policajci su u nedjelju oko tri sata iza ponoći tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, pokušali zaustaviti kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka koje se na svjetlosne znakove nije zaustavilo, već je vozač ubrzao brzinu kretanja uslijed čega je sletio u rijeku Kupu.

- Tom prilikom vozač je iskočio iz kombi vozila i pobjegao prema minski sumnjivom području, ostavljajući kombi da tone. Policijski službenici koji su se našli na mjestu događaja krenuli su spašavati osobe iz kombija te razbili staklo. Prema do sada utvrđenom policijski su službenici iz kombija iz rijeke spasili  11 migranata, međutim, jedna ženska osoba je kasnije tijekom pružanja liječničke pomoći na mjestu događaja preminula - objavila je PU sisačko-moslavačka.

Stradala žena majka je četvero djece koja su se zajedno s ocem nalazila u kombiju, obdukcijom će se utvrditi je li stradala od ozljeda zadobivenih u slijetanju kombija ili od utapanja.

Događaj se dogodio točno preko puta popularne plaže na Kupi u Pokupskom, a tijekom jutra policija je u većem broju uz pomoć helikoptera tragala za krijumčarom koji se dao u bijeg.

Poznat identitet krijumčara?

Kako javlja N1, na graničnom prijelazu Bajakovo zadržane su tri osobe koje se dovode u vezu krijumčarenjem migranata i događajem kod Slatine Pokupske', no među njima, međutim, nije vozač kombija u kojemu je bilo 11 migranata, već za njim policija intenzivno traga i danas. Iako za sada ne žele spominjati identitet, iz policije navode da se prema svemu sudeći radi o državljaninu Republike Srbije.

Kako piše Jutarnji list, prema riječima glasnogovornika Kačmarčika, policija će sa svima obaviti obavijesne razgovore o okolnostima nemilog događaja te u cilju pronalaska odbjeglog vozača. Naime, kroz te razgovore trebali bi se utvrditi identiteti migranata, mjesto na kojem su se ukrcali u kombi, kao i sve okolnosti pod kojima su se odlučili na ilegalni ulazak u Hrvatsku te je li, osim vozača kombija, bilo i drugih osoba koje su sudjelovale u organizaciji krijumčarenja.

Pritom dodaju da odbjeglog vozača, ako ga policija uspije pronaći, čekaju teške optužbe. Osim za šverc ljudi, odnosno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma, gotovo sigurno može očekivati i prijavu za puno teža kaznena djela s obzirom na to da je prilikom bijega od policije izazvao nesreću u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. A pritom je napustio mjesto događaja, a da nije niti pokušao pomoći bilo kome od jedanaestero migranata koje je prevozio.

U za njega najboljem slučaju može očekivati prijavu za teži oblik kaznenog djela izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, za koje je zapriječena kazna zatvora do 15 godina. Moglo bi se raditi i o kaznenom djelu dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom, za koje je zapriječena ista kazna.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Podijeli