Novosti Sport Događanja

Cijene stanova i dalje nezaustavljivo rastu, kvadrat u Gorici za trećinu jeftiniji od onog u Zagrebu!

04.09.2019. / Petar Brnada

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku većem od 160 tisuća aktivnih oglasa u kolovozu 2019. godine, tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju godišnji rast od gotovo 7 posto.

Kako navode iz Njuškala, u posljednjih 12 mjeseci, tražene cijene stanova više su za 9 posto, dok su tražene cijene kuća skočile za nešto više od 4 posto. Usporedimo li ih s onima iz 2017.godine, rast je još izraženiji. Tako su tražene cijene stanova u Hrvatskoj u 24 mjeseca bilježile rast od 17 posto, dok su cijene kuća u istom periodu rasle za gotovo 9 posto.

Tražene cijene stanova bilježe rast u gotovo svim većim hrvatskim gradovima. Tako je u Zagrebu u kolovozu prosječna tražena cijena stana iznosila 2067 eura, odnosno bilježila je godišnji rast od 10 posto. Godišnji rast traženih cijena za 7 posto bilježili su i stanovi u Rijeci, Zadru i Puli, dok su splitski stanovi poskupili za 6 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu u kolovozu je iznosila 2.874 eura.

I dok je u Zagrebu prosječna cijena kvadrata stana viša od 2000 eura, u Velikoj Gorici koja je nadomak Gradu Zagrebu, prosječna cijena značajno je niža. Naime, prema podacima za kolovoz prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1307 eura. Što se pak kuća tiče, prosječna cijena kvadrata iznosi 995 eura, što je poneki euro jeftinije od prosječne cijene u Samoboru ili Zaprešiću.

Također, i u ostalim okolnim gradovima Grada Zagreba cijene stanova su povoljnije za više od trećine. Tako je, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosila 1283 eura, što je za čak 38 posto povoljnije od onih u Zagrebu, a slična je situacija i u Samoboru.

Dubrovnik i dalje najskuplji

I dalje je, kada gledamo tražene cijene nekretnina, najskuplji grad Dubrovnik. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem u kolovozu iznosila 4.831 euro, dok je kvadrat stana bio 19 posto povoljniji, odnosno iznosio je 3.929. eura, priopćili su s Njuškala.

Kako dodaju, uz Dubrovnik, Split je jedini grad gdje su prosječne tražene cijene kvadrata stanova povoljnije od kvadrata kuća. Uz već napomenutu prosječnu cijenu kvadrata stana u Splitu, prosječna tražena cijena kvadrata kuće je u kolovozu tamo iznosila 3.074 eura.

Podijeli