Damiru Škari jednomjesečni istražni zatvor

05.09.2019.

11:58

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Bivši boksač i bivši saborski zastupnik HDZ-a te predsjednik Autokluba Siget Damir Škaro priveden je na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.
Bivši boksač i bivši saborski zastupnik HDZ-a te predsjednik Autokluba Siget Damir Škaro idućih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru, odlučio je Županijski sud u Velikoj Gorici.

- Autoklub Siget: Nemamo nikakvih saznanja o Damiru Škari
- Bivši zastupnik i boksač Damir Škaro uhićen zbog optužbe za silovanje
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Škari je uručeno rješenje o istražnom zatvoru koji mu je određen zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te je on na putu za remetinečki zatvor, kazao je Hini oko 16 sati glasnogovornik velikogoričkog Županijskog suda Ante Zeljko.

Potvrdio je da je tužiteljstvo istragu protiv Škare pokrenulo zbog dvaju kaznenih djela - silovanja i spolnog uznemiravanja. Podsjetimo, uhićen je jučer nakon što ga je zaposlenica tog autokluba prijavila za silovanje, što Damir Škaro negira.

Krsnik zatražio zabranu emitiranja priloga

Odvjetnik Damira Škare Krešimir Krsnik obratio se novinarima.

- Gospodo novinari, ovaj postupak je tajan. Mi smo vezani zakonom i ništa ne smijemo govoriti, a to se tiče i vas. Mi smo zbog toga stavili prijedlog, odnosno privremenu mjeru da se današnje najavljeno emitiranje na Novoj TV zabrani. Svatko od nas ima pravo na obranu. Dok postupak nije dovršen, svi smo nevini. Nismo još dobili odluku suda, oni će o tome odlučiti. A ja ću morati, naravno u zaštiti interesa prava obrane i nas, ako nastavite ovako kao što ste pisali, a i inače što pišete, ja ću morati protiv svih vas podnijeti kaznenu prijavu. Postupak je tajan, vi ne možete iznositi činjenice iz ovog postupka. To ne smijete. Vi niste iznad zakona.

Na upit može li potvrditi da je njegovu klijentu određen jednomjesečni istražni zatvor, nije htio ništa reći.

- Ne mogu vam ništa govoriti o postupku koji je tajan. Zakon me obvezuje. Hvala vam, rekao je Krešimir Krsnik i otišao.

Priveden na ispitivanje danas prijepodne

Bivši boksač i bivši saborski zastupnik HDZ-a te predsjednik Autokluba Siget Damir Škaro priveden je prijepodne na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.

U tužiteljstvo je ušao na stražnji ulaz u pratnji dvojice policajaca. Pritom nije htio odgovoriti na pitanje novinara osjeća li se krivim za kaznena djela za koja je prijavljen.

"Predsjednica osuđuje seksualno, obiteljsko i svako drugo nasilje"

O tom slučaju tijekom dana oglasili su se iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ne ulazeći u konkretan slučaj, predsjednica Republike uvijek i bez rezerve najoštrije osuđuje seksualno, obiteljsko, kao i svako drugo nasilje. Također PRH potiče svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja te od institucija očekuju pravovremenu, brzu i učinkovitu reakciju, navodi se iz Ureda predsjednice.

Plenković: Sve ovakve situacije mi sankcioniramo

Premijer Andrej Plenković u četvrtak poslijepodne je novinarima pred Banskim dvorima komentirao slučaj Damira Škare.

- Osuđujem svaki oblik seksualnog nasilja, obiteljskog nasilja. Radio sam s ministrom Bošnjakovićem na finalnoj verziji Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog zakona te Zakona o nasilju u obitelji. Ide se prema tome da se postupci ubrzaju, a da se kazne postrože. U vezi slučaja Damira Škare, to sve osuđujem. Što se tiče njegovog stranačkog statusa, o tome će odlučiti tijela stranke. On je član HDZ-a u gradu Zagrebu, u nekoj od područnih organzicijama. Sve ovakve situacije mi sankcioniramo. U ovom mandatu apsolutno sve. Nažalost, ja nemam uvida u to što tko radi u svojem privatnom životu. Ne biste niti vi da ste slučajno predsjednik HDZ-a to mogli znati.

"Neka institucije rade svoj posao"

Slučaj Damira Škare komentirala je uoči sjednice Vlade i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Kao čovjek osuđujem svaki oblik nasilja. HDZ je do sada pokazao da se odlučno suprotstavlja nasilju. Dodat ću i nešto što će vam možda zvučati stereotipno, no lijek je za ovo društvo. Neka institucije rade svoj posao i to ćemo pričekati.
 
Bošnjaković i Butković kažu da ne poznaju Škaru

Što se tiče statusa Damira Škare u HDZ-u, postavljeno je pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću očekuje li da će ga izbaciti iz stranke.

- To je pitanje za nadležna tijela unutar stranke. Postoje statutarne odredbe.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pak kaže da treba pričekati.

- Naravno da smo osudili, ali pričekajmo da stranačka tijela i časni sudovi zasjedaju. Vidjet ćemo kakvo će rješenje biti, rekao je ministar.

I Bošnjaković i Butković kažu da osobno ne poznaju Damira Škaru.

Ministrica Bedeković osudila svaki oblik nasilja

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković osudila je danas svaki oblik nasilja, osobito seksualno, osvrnuvši se na slučaj bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Damira Škare koji je uhićen slijedom prijave za silovanje zaposlenice u Autoklubu Siget.

- Najoštrije osuđujem svaki oblik nasilja, osobito ako se radi o seksualnom nasilju, nasilju nad ženama, djecom i svim ranjivim skupinama, kazala je Bedeković nakon sjednice Vlade.

Dodala je kako očekuje da institucije odrade svoj posao i utvrde činjenično stanje.

Poslala je i poruku svim ženama koje trpe nasilje. 

- Ohrabrujem ih i želim da svaki takav slučaj prijave, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!