Novosti Sport Događanja

Budite dio velike proslave 50. rođendana goričkog košarkaškog kluba!

11.09.2019. / Damir Žbulj

Košarkaški klub Gorica u petak i subotu priprema veliku proslavu povodom svog 50. rođendana!

Kako najbolje obilježiti takav veliki jubilej?

Naravno, sjajnim turnirom na kojeg u goste u Gradsku sportsku dvoranu stiže aktualni prvak Hrvatske Cibona i još jedan naš velikan, KK Zadar te ruski prvoligaš...

Rođendanski turnir otvara se u petak 13. rujna od 17 sati velikim okršajem Cibone i Zadra, dok se od 19 sati sastaju Gorica i ruski Temp Sumz Revda.

Slavljenički program nastavlja se u subotu 14. rujna u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, gdje će se od 11 sati održati svečana akademija povodom 50. godišnjice osnivanja te sportskog i društvenog djelovanja Kluba.

S ponosom će se evocirati uspomene na brojne uspjehe te će se na poseban način obilježiti i proslaviti ovaj 'okrugli' rođendan i povijesni klupski trenutak.

Program se u subotu nastavlja u Gradskoj dvorani od 15 sati, kad se igra utakmica za treće mjesto te veliko finale, koje je na rasporedu od 17 sati.

Košarkaški klub u Velikoj Gorici osnovan je 1969. godine pod nazivom Gorički omladinski košarkaški klub. Uz podršku velikogoričkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva klub je osnovala skupina entuzijasta na čelu s Nikolom i Jurajem Hrvačićem, Stjepanom Črnjkom, Zlatkom Božićem i Zoranom Galekovićem. Godinu dana kasnije, 1970. klub postaje član Sportskog društva Radnik, u kojem već djeluju sekcije nogometa, kuglanja i stolnog tenisa.

KK Radnik tako kroz naredna desetljeća nastupa u Zagrebačkoj regiji, Međuopćinskoj ligi i Hrvatskoj regionalnoj ligi. Goričani su kadar igrača tada crpili iz svog pogona i turopoljskog bazena, a neki od njih su i braća Željko i Zlatko Jotić, Ivica Draženović, Jadranko Perlić, Vjekoslav Bakov, Ivan Šuker, Damir Župetić, Goran Kovačić, Dražen Arbanas, Nenad Rožić, Damir Filipančić, Ante Čuić, Dorijan Vajdić, Igor Šipušić, Darko Ćopić, Dražen Budak, Igor Radić, Mirko Matić te mnogi drugi, piše službena klupska stranica. Brojna su i trenerska imena koja su vodile generacije Radnika, među kojima su i Juraj Hrvačić, Branko Markulin, Željko Rihtarić, Mladen Momčilović, Nikola Plećaš, Ivan Čuić, Zlatko Jotić, Jadranko Perlić, Damir Budak, Željko Ciglar, Silvije Jenkač...

Nakon hrvatske neovisnosti u klub dolazi Damir Pavličević, bivši košarkaš Cibone i reprezentativac, a klub mijenja naziv u KK Media. Ostvarili su se zapaženi rezultati, pod vodstvom trenera Mladena Starčevića KK Media u sezoni 1993/94. iz B-1 lige ulazi u A-2 ligu gdje dvije godine zaredom osvaja prvo mjesto i igra kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu. Za klub su tada nastupali Darko Ćopić, Igor Radić, Dražen Budak, Ozren Malbašić, Andrijano Aljinović, Tomislav Galeković, Robert Troha, Drago Holub, Dominik Živanović, Duško Mišković, Zvonimir Kovačević, Ivan Dubravica...

Krajem 1997. godine klub raskida veze s Pavličevićem, na Skupštini mijenja ime u KK Gorica, a predsjednik je postao Ivan Šuker.

Posljednjih godina klub bilježi povijesne uspjehe, dominantno je izborio povratak u premijerligaško društvo, a protekle sezone je od vodstvom trenera Josipa Sesara i predsjedanjem Mirka Matića Gorica zasluženo ušla u doigravanje hrvatskog prvenstva, među osam najboljih ekipa Lijepe naše, te je izborila završnicu Hrvatskog košarkaškog kupa Kreše Ćosića u Splitu, gdje je izbacila domaćina i na kraju zaustavljena u polufinalu od branitelja naslova i šesterostrukog uzastopnog pobjednika ovog prestižnog natjecanja, zagrebačke Cedevite, koja nakon fuzije s ljubljanskom Olimpijom od nove sezone nastupa u Sloveniji.

Dolaskom novog predsjednika Duška Radovića KK Gorica želi nastaviti svoj zacrtani put te iz godine u godinu ponosno promicati ime našeg grada, nadamo se uz sve više i više turopoljskih ljubitelja košarke na tribini naše Gradske dvorane.

PROSLAVA 50. ROĐENDANA KK GORICA:

Petak, 13. rujna, Gradska sportska dvorana

KK CIBONA - KK ZADAR, 17 sati

KK GORICA - TEMP SUMZ, 19 sati

Subota, 14. rujna

Velika dvorana POU: Svečana akademija KK Gorica, 11 sati

Gradska sportska dvorana:

Utakmica za treće mjesto, 15 sati

FINALE, 17 sati

Podijeli